Problemi za Muska

Uprava za sigurnost prometa zatražila od Tesle da povuče 158 tisuća automobila zbog sigurnosnih problema

T.I.

Foto: Tesla

Foto: Tesla

Istražitelji sigurnosti su pojasnili detalje problema navodeći da kvar upravljačke jedinice za medije (MCU) može dovesti do toga da zaslon osjetljiv na dodir u automobilu ne prikazuje ništa, a u tom trenutku "slika s kamere sa stražnjim pogledom više nije dostupna. Ako ta slika nije dostupna, rizik od sudara povećava seAmerička Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA),  zatražila je jučer od proizvođača električnih automobila Tesla da povuče 158.000 automobila u Sjedinjenim Državama zbog problema s ekranom zaslona automobila koji uzrokuju gubitak kamere za vožnju unatrag i ostale sigurnosne funkcije vozila.


Agencija je priopćila da je kvar pronađen u modelu S proizvedenim između 2012. i 2018. i u modelu Xs od 2016. do 2018. godine.


Istražitelji sigurnosti su pojasnili detalje problema navodeći da kvar upravljačke jedinice za medije (MCU) može dovesti do toga da zaslon osjetljiv na dodir u automobilu ne prikazuje ništa, a u tom trenutku “slika s kamere sa stražnjim pogledom više nije dostupna. Ako ta slika nije dostupna, rizik od sudara povećava se kao i mogućnost ozljede ili smrti. ”
Ovaj kvar također može spriječiti upotrebu sustava za odmagljivanje i odmrzavanje vjetrobranskog stakla, utjecati na sustav autopilota i utjecati na funkcionalnost pokazivača smjera zbog mogućeg gubitka zvučnih signala.


Istražitelji NHTSA utvrdili su i to da je učestalost ovih kvarova na spomenutim modelima „značajno viša“ nego u prijašnjim ispitivanjima drugih vozila sa sličnim problemima koji su također označeni kao nepouzdani i opozvani.


Od Tesle je zatraženo da pokrene proces povlačenja spomenutih modela, odnosno da obavijesti vlasnike, kupce i trgovce o sigurnosnom nedostatku i ponudi im rješenje.


Tesla nije zakonski obavezna udovoljiti zahtjevu Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu, ali je dužna očitovati se o problemu do 27. siječnja.