Novi rekord

Tesla po prvi put u jednom tromjesečju isporučila više od 200 tisuća automobila na tržište

T.I.

Foto: Tesla

Foto: Tesla

Bez obzira što nisu ispunjena očekivanja nekih analitičara, rekordno razdoblje Tesle je velik uspjeh za tvrtku koju su tijekom drugog tromjesečja napustili neki važni ljudiTvrtka Tesla je isporučila 201,250 automobila širom svijeta u drugom tromjesečju, što je rekord za američkog proizvođača električnih automobila.  Dionice Tesle su u petak ujutro porasle za oko 1,5%, no tvrtka zapravo nije ispunila očekivanja određenog dijela analitičara. Doduše, procjene koje je prikupio FactSet StreetAccount, su se kretale od 190,000 pa sve do 231.000 isporuka, dok su analitičari koje je anketirao Bloomberg očekivali su da će Tesla isporučiti 204,160 vozila.


Iz Tesle pak poručuju kako je njihova brojka blago konzervativna te da bi konačni brojevi mogli varirati za 0,5% ili više. Model 3 i Model Y su sa 199,360 isporučenih automobila činili glavninu prodaje, dok je zabilježeno 1,890 isporuka Modela S.


Bez obzira što nisu ispunjena očekivanja nekih analitičara, rekordno razdoblje Tesle je velik uspjeh za tvrtku koju su tijekom drugog tromjesečja napustili neki važni ljudi, uključujući bivšeg dugogodišnjeg vršitelja dužnosti generalnog savjetnika Al Prescotta u travnju, i zamjenice generalnog savjetnika Lynn Miller te bivšeg predsjednika proizvodnje automobila i teških kamiona Jeromea Guillena u lipnju.
Definitivno se mora uzeti u obzir kako su na proizvodnju i isporuku utjecaj imali i drugi negativni faktori poput nestašice dijelova i rasta cijena koji su generalno mučili proizvođače automobila. Izvršni direktor Elon Musk napisao je u tweetu 31. svibnja kako su neke dizajnerske odluke donesene da bi se tvrtka mogla nositi s rastućim troškovima, a dodao je kako je povećanje cijena Teslinih vozila posljedica velikog pritiska u lancu opskrbe.


Brojevi u drugom tromjesečju srušili su prethodni rekord postignut u prvom tromjesečju, kada je tvrtka isporučila 184,800 vozila i proizvela 180,338 usprkos tome što je proizvodnja modela S i X vozila bila pala na nulu tijekom tog kvartala.


Tijekom rekordnog tromjesečja, tvrtka Elona Muska je proizvela ukupno 206,421 vozilo, uključujući 204,081 Modela 3 i Y, koji su njeni povoljniji automobili srednje klase, a „ispod čekića“ je izašlo i 2,340 vozila modela S i X.


Iako Tesla ne dijeli prodaju po regijama, u Kini se poslovanje činilo zdravim. Glavnina prodaje u tom razdoblju bila je limuzina Model 3 i crossover Model Y, koji se proizvode u Šangaju i Fremontu u Kaliforniji. Limuzina Model S i sportsko terensko vozilo Model X se pak izrađuju samo u Fremontu.


Tvrtka je tijekom drugog tromjesečja također započela isporuku svog premium električnog automobila Model S, ali se očekuje da se će tek od sljedećeg tromjesečja njihova tjedna proizvodnja brojiti tisućama. Podsjećamo da je prošlog mjeseca na testnoj stazi u Fremontu predstavljen još jači model od Modela S, tromotorna verzija S Plaid koja se reklamira kao „najbrža serijska limuzina ikad napravljena“.