PRELAKO HAKIRANJE

Tesla ima problem i nije jedini: Dovoljno je 10 sekundi da se provali i ukrade ovaj automobil

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem s ovim tipom krađa, one se uglavnom provode pomoću hvatanja signala s daljinskih ključeva, ali se očigledno i mobiteli pokazuju ranjivima.Stručnjak za sigurnost NCC Groupa, Sultan Qasim Khan, uspio je hakirati i otključati Teslu Model Y za samo desetak sekundi. Učinio je to pomoću laptopa, spojenog relejnog uređaja i malo programerskih znanja. Korištenjem relejnog uređaja bežično se može premostiti signal između automobila i vlasnikovog telefona (koji funkcionira kao daljinski ključ), navodeći vozilo da misli da je telefon u dometu vozila, premda u tom trenutku može biti udaljen stotinama metara ili čak kilometrima, piše revija HAK.


Napad se temelji na hakiranju mobitela, ali može funkcionirati i s daljinskim ključem, koji se temlji na Bluetoothovoj ultra niskoj potrošnji energije (BLE). Procesom može upravljati par lopova. Jedan će postaviti mali relej povezan s internetom negdje gdje vlasnik boravi (kafić, restoran…). Nakon što je vlasnik i mobitel/ključ u dometu releja, drugom lopovu potrebno je samo nekoliko sekundi da se odveze s automobilom.


Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem s ovim tipom krađa, one se uglavnom provode pomoću hvatanja signala s daljinskih ključeva, ali se očigledno i mobiteli pokazuju ranjivima.
Tesla je 2018. predstavio opciju pod nazivom PIN-to-drive koja, ako je omogućena, djeluje kao dodatni sustav sigurnosti za sprečavanje krađe. No upitno je koliko i ovaj sustav pomaže.