Svjetska premijera

Stiže treća generacija omiljenog Nissana Qashqai: I dalje je predvodnik crossover kolone

Edi Prodan

Europski dizajn, razvoj i proizvodnja zaslužni su za povijesni uspjeh - više od tri milijuna prodanih primjerakaNissan je predstavio treću generaciju modela Qashqai s kojim će, kako se čini »na prvu« nastaviti sa svojim vodećim položajem u segmentu kompaktnih crossovera na europskom tržištu. Otkako je 2007. pokrenuo taj segment, Nissan je prodao više od tri milijuna primjeraka Qashqaija.


Nissan je u novom modelu zadržao ista načela na kojima su utemeljene, dizajnirane i razvijene prethodne dvije generacije Qashqaija: elegantan dizajn, poboljšana platforma i učinkoviti motor u kombinaciji s naprednom kvalitetom i voznim osobinama više klase. Istina, uočava se u svemu i približavanje stilu ostalih modela marke, prije svega »za broj« manjem Jukeu. Novom Alijansinom platformom CMF-C, Qashqai ponovo podže letvicu u segmentu crossovera. Kao i kod prethodnih generacija, izgled novog Qashqaija djelo je tima dizajnera pri odjelu za dizajn Nissana Europe, smještenom u središtu Londona, dok je za njegovu konstrukciju zaslužan Nissanov tehnološki centar u Europi, sa sjedištem u Cranfieldu u Bedfordshireu. Kao i u prethodne dvije generacije, dizajn posve novog Nissana Qashqai osmišljen je u Nissanovom europskom studiju za dizajn smještenom u Londonu.


Povezana, udobna i dominantna kabina novog Qashqaija postavlja nove standarde u klasi u pogledu premium osjećaja, prepoznatljivog dizajna i praktičnosti. Kroz čitavu kabinu proteže se novo ambijentalno svjetlo bijele boje koje svojim ujednačenim sjajem ostavlja dojam profinjenosti i sklada te pritom stvara sigurno i umirujuće okruženje.
Novi Qashqai opremljen je naprednim multimedijskim sustavom sa širokom ponudom povezanih usluga u klasi, uključujući integraciju s pametnim telefonima, ugrađeni Wi-Fi koji omogućuje povezivanje do sedam uređaja te uslugu NissanConnect Services, posebnu aplikaciju za kontrolu i nadzor nad vozilom. Novi 12,3-inčni zaslon može se konfigurirati na različite načine za prikaz uputa navigacijskog sustava, multimedijskih sadržaja, stanja u prometu ili informacija o vozilu. Svim tim značajkama upravlja se s pomoću novog okretnog gumba na upravljaču. Na pozadinu digitalnog zaslona primijenjena je tradicionalna tekstura rezanog stakla Kiriko, kojom se odaje počast Nissanovim japanskim genima.Qashqai je dostupan u izvedbama s pogonom na prednje ili sve kotače, sa 6-stupanjskim ručnim ili novim Xtronic mjenjačem te električnim pogonom u izvedbi e-POWER. Qashqai nudi opcije za svakog kupca koji uživa u vožnji.


Blagi hibridni sustav spojen je s uglađenim i provjerenim 1.3 DiG-T benzinskim motorom koji pokreće Qashqai od 2018. Motor je dodatno dorađen za novi Qashqai s 50 novih komponenata i sada ispunjuje normu Euro6D Full.Benzinski 1,3-litreni benzinski motor bit će dostupan u dvije razine snage – 138 KS i 156 KS – sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili Xtronicom. Motor najveću snagu razvija pri 5500 o/min, a najveći okretni moment od 270 Nm dostupan je već od praktičnih 1750 o/min u inačici sa 156 KS i Xtronic mjenjačem i snažnijim inačicama s ručnim mjenjačem.


Ručni mjenjač poboljšan je i sad se odlikuje bržim, izravnijim i sportskijim osjećajem prilikom mijenjanja brzina. Nova generacija mjenjača Xtronic ostvaruje nižu potrošnju goriva i snažnija ubrzanja zahvaljujući poboljšanjima koja uključuju sustav podmazivanja s dvije pumpe s novom električnom pumpom ulja.Prednji pogon dostupan je u inačicama sa 138 KS i 156 KS, a pogon na četiri kotača bit će dostupan samo u inačici sa 156 KS i Xtronic mjenjačem. Novi pogon na četiri kotača i sustav za odabir načina rada intuitivniji su i inteligentniji i prilagođavaju se vanjskim uvjetima preko 5 načina rada – Standard, ECO, Sport, Snow i Off-Road. Vrijeme reakcije pogona na četiri kotača u slučaju proklizavanja kotača pet je puta kraće i sada iznosi 0,2 sekunde.


Novi Qashqai bit će prvo vozilo na europskom tržištu koje će pokretati Nissanov inovativni sustavom e-POWER. Sustav e-POWER ekskluzivan je Nissanov sustav i jedan od najvažnijih elemenata Nissanove strategije inteligentne mobilnosti. Jedinstven je pristup elektrifikaciji motora koji će svakodnevnu vožnju učiniti uzbudljivijom.


Sustav e-POWER čine snažna baterija povezana sa 154 KS snažnim benzinskim motorom najvećeg kompresijskog omjera u klasi, generator energije, inverter i 140 kW snažan električni motor dimenzija i snage kao u ostalim Nissanovim električnim vozilima. To je jedinstveno rješenje koje spaja ugodna, uglađena i linearna ubrzanja karakteristična za električna vozila, ali bez potrebe za punjenjem na utičnici.


Elektrificirani pogon


U skladu s Nissanovim ciljem da do 2024. godine 50 % vozila prodanih vozila u Europi bude elektrificirano, uz 1.3 DiG-T benzinski motor s blagim hibridom novi Nissan Qashqai bit će premijerno dostupan i s motorom e-POWER, Nissanovim inovativnim, nagrađivanim motorom koji preuzima tehnologije iz Nissanovog revolucionarnog električnog vozila LEAF.


Qashqai je dostupan u izvedbama s pogonom na prednje ili sve kotače, sa 6-stupanjskim ručnim ili novim Xtronic mjenjačem te električnim pogonom u izvedbi e-POWER. Qashqai nudi opcije za svakog kupca koji uživa u vožnji.