Dizelima odzvonilo?

Renault do kraja godine će u ponudi imati samo jedan model auta s dizel motorom

P. N.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prije pet godina na britanskom tržištu nudilo se čak 493 različite varijante modela vozila i motora na dizel, sad je ta brojka pala na 267Do kraja godine Renault će u ponudi imati samo jedan model osobnog automobila s dizel motorom. Riječ je o Meganu, terenac Kadjar više ne može ne može naručiti u dizel varijanti. Isto će se do kraja godine dogoditi i sa modelima Clio i Captur.


Doduše, ovaj potez za sada vrijedi za tržište Velike Britanije na kojem se prodaja dizel automobila prepolovila u zadnjih pet godina, no pokazuje očitu namjeru najvećeg francuskog proizvođača automobila da se riješi dizel motora.


Tom trendu priključuju se i druge velike tvrtke, Ford je te vrste motora izbacio iz Fieste, Mazda svoju „šesticu“ će do kraja godine nuditi jedino benzinsku varijantu. U ovoj tablici se vidi koliko je koja tvrtka na britanskom tržištu suzila svoju ponudu dizel modela:
Kako navodi Autocar, ima i onih koji se opiru trendu. Mercedes je u pet godina ostao na istom broju, dok su Jaguar i Alfa Romeo kao iznimke povećale broj modela s dizel varijantama motora.


Prije pet godina na britanskom tržištu nudilo se čak 493 različite varijante modela vozila i motora na dizel, sad je ta brojka pala na 267, s tendencijom daljnjeg pada. Izgleda da je dizelima u segmentu osobnih automobila odzvonilo.