Bidenov plan

Polovica američkih automobila imat će do 2030. nulte emisije

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Promet je 2019. činio 29 posto emisija u SAD-u gdje prodaja električnih vozila zaostaje za Europom i KinomAmerički predsjednik Joe Biden želi da polovica automobila koji budu prodani u SAD-u do 2030. budu s nultim emisijama, objavila je Bijela kuća.


Time bi se smanjile emisije ugljika i povećala konkurentnost u odnosu na Kinu, navodi se u priopćenju.


Promet je 2019. činio 29 posto emisija u SAD-u gdje prodaja električnih vozila zaostaje za Europom i Kinom, prenosi u četvrtak BBC.
Tri najveća američka proizvođača automobila pozdravila su novi cilj iako on nije zakonski obvezujući.


Svijet se već zagrijao za oko 1,2 stupnjeva Celzijevih od početka industrijske ere i temperature će nastaviti rasti ako se ništa ne poduzme.


Trumpova administracija ublažila je mnoge propise za zaštitu okoliša u SAD-u, a Biden želi uvjeriti svijet da misli ozbiljno kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena.


Reagirajući na objavu Bijele kuće, Ford, General Motors i Stellantis izrazili su želju da 40 do 50 posto njihove prodaje do 2030. budu električna vozila.


Prošle godine su samo oko dva posto prodanih automobila u SAD-u bili električni u odnosu na oko deset posto u Europi, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju.


Većina su automobili kompanije Tesle koja je prošli mjesec prijavila veliki rast profita.