Tragedija

Pogibija riječkog suca na grobničkoj pisti: Utrke su bile Josipov život

Miroslav Krpan

Josip Mušanović, 70-godišnji izuzetno poznati sportski sudac Autokluba Rijeka, bavio se 45 godina automotosportom, a na stazi na kojoj je nesretno skončao, više od četiri desetljeća radio je sudačke i brojne druge operativne posloveTragedija umjesto slavlja i veselja zbog rezultata ostvarenih na pisti – Nagradu Hrvatske 2022. na automotodromu Grobnik obilježili su tuga i bol zbog pogibije vrsnog sportskog suca Josipa Mušanovića, koji je podlegao ozljedama u riječkom KBC-u, nakon što ga je u punoj brzini, izletivši s piste i probivši zaštitnu ogradu, udario natjecateljski automobil.


Dogodilo se to pri kraju prvog natjecateljskog dana ove međunarodne autoutrke, tijekom Endurance, jednosatne utrke izdržljivosti, na izlasku iz dugog zagrebačkog zavoja kada je robusni »Porsche 991 GT3 Cup«, za čijim je upravljačem bio vozač Igor Klaja, jedan od dva člana poljskog tima, pri izuzetno velikoj brzini, većoj od 130 km/sat izletio sa staze te udario u zaštitnu barijeru guma i čelične ograde s tri reda, iza koje se nalazila sudačka postava od tri suca, od kojih je dvoje ozlijeđeno i hospitalizirano.

Mušanović je na žalost u bolnici podlegao ozljedama, dok je njegova kolegica Ljiljana Kamenar lakše ozlijeđena.


Umjetnička duša


Trenutačno je izdan nalog za prekid utrke, a ozlijeđeni su brzom intervencijom dežurne liječničke ekipe i drugih interventnih službi prevezeni u Hitni trakt KBC-a Rijeka.


Iz bolnice je sat vremena kasnije stigla vijest da je 70-godišnji Josip Mušanović preminuo. Mušanović je iskusni sportski sudac Autokluba Rijeka, s 45-godišnjom aktivnošću i bavljenjem auto i moto sportom u svim pogledima.Sutkinja Ljiljana Kamenar, koja je prošla s neznatnim nagnječenjima i šokom uzrokovanim tragičnim događajem, puštena je na kućnu njegu.


Kamenar je i sama iskusna vozačica, a više od 40 godina i sudac autosporta iz AK-a Rijeka. Treći sudac iz nenadane tragične nesreće prošao je bez ogrebotine.


Organizacijski tim izrazio sućut obitelji i prijateljima

 


Iz organizacijskog tima, kao i Hrvatskog auto i karting saveza javnosti je odaslano priopćenje.


– Hrvatski auto i karting savez u postupku je sazivanja istražnog povjerenstva koje će najhitnije utvrditi sve pojedinosti nesretnog slučaja i o tome u najkraćem roku obavijestiti sportsku javnost.


Hrvatski auto i karting savez u neposrednom je kontaktu s Automotodromom Grobnik, tijelima javne uprave, MUP-a i FIA Međunarodne automobilističke federacije. Obitelji i prijateljima preminulog suca izražena je najiskrenija sućut.

Mušanović je u oktanskim krugovima bio izuzetno poznat i cijenjen.


Malo je tko mogao vjerovati da se to može ikome, a kamo li njemu dogoditi na stazi uz koju, i na kojoj je, kao sudac ili operativac u brojnim manifestacijama sazrijevao više od četiri desetljeća.


Josip je bio svestran, znana je njegova ljubav prema oldtimerima, pa je posljednjih godina u obiteljskom okruženju uživao na izletima s jednim kamperom proizvedenim davne 1975. godine.Posljednji je takav izlet i susret upriličio prije 15 dana u Otočcu. Josip je od prvih dana Maškaranog rallyja Pariz-Bakar bio jedan od rijetkih sudionika svih 30-ak izdanja, bilo kao sudionik, bilo kao sudac ili pomoć u organizaciji.


Volio je i živio za maškare, doprinos punih pluća dao je za jednu od najpropulzivnijih karnevalskih grupa znanih s Riječkog karnevala, a i šire – Veseli oldtimeri.


Uz sve to bio je umjetnička duša. Bio je vješt u slikanju, crtanju, izradi različitih suvenira i predmeta, Josip je bio jedinstven u osmišljavanju novih projekata u različitim domenama, pritom dajući punog sebe.


Živio je u društvu koje ga je cijenilo, znao je vraćati. Josip Mušanović ostat će u oktanskim i inim krugovima u trajnom sjećanju prije svega kao čovjek.Vrijedi istaknuti da je bio sudionikom automobilističkih natjecanja, da je bio izvrstan automehaničar, član ili vođa pratećih ekipa brojnih automobilističkih asova.


Neostvarena želja, koju je obrazlagao u dane ovogodišnjeg opatijskog relija bila je obilježavanje njegovih 45 godina u automotosportu. Iza sebe je ostavio dubok trag, pregršt vrijednih dokumenata značajnih za povijest oktana i utrkivanja.


Upozoravajući podatak


Nažalost, ovakva tragedija nije jedinstvena u okvirima automobilizma jer podatak o 15-ak pogibija sudaca ili pratećeg osoblja u okvirima FIA manifestacija širom svijeta nije samo podatak, već upozorenje.


U 44 godine postojanja Automotodroma Grobnik Josip Mušanović prvi je sudac koji je stradao na tragičan način, na svom radnom mjestu. Hrvatska zastava na autodromu zbog tragedije vijorila je na pola koplja.


Izjave dužnosnika ili očevidaca nesreće tijekom nedjelje nisu bile dostupne, s obzirom na nužnost utvrđivanja svih relevantnih činjenica ovog događaja, što se konstatira i u redovnom priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske, čiji su djelatnici obavljali očevid.