Yaris Cross

Novi koktel od poznatih sastojaka: Stiže nova Toyota Yaris Cross

Edi Prodan

Na poznatoj platformi i s nizom elemenata Yarisa nastala je njegova iznimno atraktivna i funkcionalna crossover izvedenica CrossSve veća i veća obitelj crossover automobila, posebno omiljenih u razredima koje omeđuju B i C segment, postala je bogatija za još jedan model – Toyota Yaris Cross.


Kao što i sam naziv govori riječ je o vrlo zanimljivoj izvedenici Yarisa, odnosno stvaranju sasvim novog vozila na osnovi poznate, GA-B platforme, najvećeg dijela unutrašnjosti kao i game motora koji se koriste i kod niza drugih Toyotinih automobila. Ono što je važno – izgled je potpuno drugačiji, s njime dolazi i povećana funkcionalnost, primjerice volumen prtljažnika mu je 397 litara, tako da se bez ustezanja može reći kako je Cross izvedenica Yarisa – sasvim novi automobil. I to jako, jako privlačan. U usporedbi s Yarisom, Cross je 95 mm viši (1.595 mm), 20 mm širi (1.765 mm) i 240 mm duži (4.180 mm). Međuosovinski razmak je nepromijenjen, i dalje je 2.560 mm, ali je povećana odignutost od tla za 25 mm, na 170 mm.


Yaris Cross je pogonjen Toyotinom četvrtom generacijom hibridne električne tehnologije u čijem je središtu trocilindarski, 1,5-litarski motor Hybrid Dynamic Force. Najveća mu je snaga 92 KS uz 120 Nm okretnog momenta.
Yaris Cross koristi litij-ionsku hibridnu bateriju pri čemu su učinkovitost i snaga pojačani smanjivanjem otpora između članaka. Napon sklopa je 177,6 V te može proizvesti dvostruko više energije tijekom kočenja i dobaviti 50 posto više snage prilikom ubrzavanja, u usporedbi s nikal-metal hidridnom baterijom u prethodnoj generaciji Yaris hibrida. Osim što ima više snage, baterija je i lakša, pa cijeli sklop teži 27 kg, što dodatno pridonosi učinkovitosti. Cross je dostupan i s 1,5-litarskim trocilindarskim benzinskim motorom snage od 125 KS čija je prosječna potrošnja 5,7 litara.


Početna cijena Yaris Crossa s 1,5 l benzinskim motorom je 139.900 kn uz luna paket opreme koji također sadrži napredni i bogati sigurnosni i multimedijski paket te klima uređaj. Yaris Cross 1,5 l hibridno električno vozilo opremljeno je (automatskim) e-CVT mjenjačem, a dostupan je već po cijeni od 164.900 kn za LUNA paket opreme.


Yaris Cross se proizvodi u pogonu Toyota Motor Manufacturing Francea u Valenciennesu, u koji je uloženo 400 milijuna eura, kako bi se omogućila istovremena proizvodnja modela Yaris i Yaris Cross na istoj proizvodnoj traci.