Nova generacija

Nova Opel Astra u šestom koraku donosi totalni vremenski skok. Narudžbe kreću od jeseni

Edi ProdanOpel je danas otkrio potpuno novu, šestu generaciju Astre koja po prvi put dolazi i kao model s električnim pogonom. Uz klasične benzinske i dizelske agregate, na izboru će biti i plug-in hibrid.


Nova Opel Astra ujedno predstavlja dizajnerski manifest marke. Dinamična kao nikada do sada, s glatkim, zategnutim površinama, pročišćenim od suvišnih elemenata i s novim licem – Opel vizirom. S duljinom od 4.374 milimetra i širinom od 1.860 mm, kompaktna je upravo onoliko koliko to automobil kompaktne klase treba biti. Zahvaljujući posebno kratkom prednjem prevjesu, nova je Astra samo 4,0 mm dulja od prethodnog modela, unatoč znatno povećanom međuosovinskom razmaku od 2675 mm (+13 mm). Prtljažnik s podesivom podnicom ima 422 litre zapremnine prtljažnog prostora.


I u unutrašnjosti nove Astre dogodio se vremenski skok. S potpuno digitalnim zaslonom Pure Panel, analogni instrumenti otišli su u povijest. Putnici mogu novom Astrom upravljati intuitivno putem izuzetno širokih dodirnih zaslona, baš kao na pametnom telefonu. Opelovi dizajneri i inženjeri pobrinuli su se kako bi osigurali da vozač dobije sve potrebne informacije i korisne mogućnosti upravljanja, ali da nije opterećen suvišnim podacima ili funkcijama. Uz to, ključnim postavkama kao što je klima-uređaj i dalje se može upravljati putem fizičkih prekidača i tipki.
Opel tipično nudi i izvanrednu udobnost sjedenja novog modela kompaktne klase. Prednja sjedala, koje je razvio sam Opel, imaju AGR certifika i svojom su primjernom ergonomijom izuzetno udobna.


S fizičkim kontrolama svedenim na najmanju moguću mjeru u obliku fino izrađenih tipki, zaslon Pure Panel postiže optimalnu ravnotežu između digitalizacije i intuitivnog rada, oslobođen iritantnih vizualnih podražaja i bez potrebe za podizbornicima. Nova generacija multimedijskih informativno-zabavnih sustava s povezanim uslugama – kojima se može glasovno upravljati normalnim govorom kao i dodirom – može standardno povezati u svim varijantama modela s bežičnim aplikacijama Apple CarPlay i Android Auto putem kompatibilnih pametnih telefona.


Arhitektura nove Astre također uključuje najnovije automatizirane sustave za pomoć vozaču.


Opel će ove jeseni početi primati narudžbe za novu Astru. Prvi kupci preuzet će svoje automobile početkom sljedeće godine.