NISSAN SUNDERLAND

Nissan Qashqai dočekao punoljetnost. U 18 godina kupilo ga je preko četiri milijuna kupaca

Edi Prodan

Foto R. Parsons

Foto R. Parsons

Do 2024. kupilo ga je više od 4 milijuna kupaca u više od stotinu zemaljaProšlo je gotovo 18 godina otkad je prvi Nissan Qashqai sišao s proizvodne linije u Sunderlandu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, te tako stvorio segment crossovera i iznenadio cijelu automobilsku industriju. Do 2024. kupilo ga je više od 4 milijuna kupaca u više od stotinu zemalja, što ga jeučinilo najprodavanijim automobilom u povijesti automobilske industrije UK, a sad je opet unaprijeđen – nov, odvažan dizajn i velik tehnološki napredak za još bolje iskustvo kupca.


Novi Qashqai, elektrificiran Nissanovim jedinstvenim sustavom e-POWER, sada se počinje proizvoditi kod kuće, u Sunderlandu, prije no što ga se u nadolazećim tjednima isporuči Nissanovim koncesionarima diljem Europe, a i izvan njezinih granica. Najnovija unapređenja uključuju novih 30 milijuna funti ulaganja u tvornicu, koja se nadovezuju na ukupna ulaganja Nissana u Ujedinjenoj Kraljevini od 6 milijardi funti.


Osvježeni Qashqai stiže usred nastojanja Nissana da nastavi razvijati svoju viziju EV36Zero u Sunderlandu, projekt za budućnost proizvodnje automobila koji povezuje proizvodnju električnih vozila i baterija, uz korištenje obnovljivih izvora.
– Izrazito se ponosimo time što tvornicu u Sunderlandu možemo nazvati domom modela Qashqai. To što naš najbolji tim radi na najboljem crossoveru pobjednička je formula i jedva čekamo vidjeti kako će naši kupci uživati u novom dizajnu i dodanim tehnologijama, istaknuo je Adam Pennick, potpredsjednik Nissanova odjela za proizvodnju u UK-u.


Prvi Qashqai dizajniran je, konstruiran i izgrađen u Britaniji te proizveden u Sunderlandu krajem 2006., prije svojeg predstavljanja 2007. Budući da je odmah postao izuzetno popularan, proizvodnja u Sunderlandu postigla je rekordne razine, a tvornica je zabilježila najvišu godišnju proizvodnju u povijesti automobilske industrije u UK-u. Osim toga, od svih automobila proizvedenih u UK-u, Qashqai je najbrže prodao jedan milijun, dva milijuna, tri milijuna i zatim četiri milijuna primjeraka i u tom procesu dobio više od 20 konkurenata.


U tvornici u Sunderlandu proizvode se i Nissan JUKE i posve električni Nissan LEAF, a u Nissanovim timovima u Ujedinjenoj Kraljevini zaposleno je sedam tisuća osoba. To uključuje Nissanov dizajnerski centar u Paddingtonu u Londonu, tehnički centar u Cranfieldu u Bedfordshireu, proizvodni tim u Sunderlandu, centar za dijelove u Lutterworthu te prodajni i marketinški tim u Rickmansworhu, kao i dodatnih 30 tisuća zaposlenih u lancu opskrbe diljem Ujedinjene Kraljevine.


Treća generacija modela Qashqai od svojeg je predstavljanja 2021. prodana u više od 350 tisuća primjeraka u Europi te nastavlja postavljati standarde za crossovere. Qashqai je od 2022. dostupan s tehnologijom e-POWER, Nissanovim jedinstvenim i inovativnim elektrificiranim pogonskim sklopom kod kojeg kotače pokreće isključivo električni motor, čime se postiže osjećaj električne vožnje. Na prometnicama je trenutačno 120 tisuća modela Qashqai s tehnologijom e-POWER proizvedenih u Sunderlandu. U najnovijem izdanju sačuvano je sve ono što kupci vole kod modela Qashqai, ali su unaprijeđene njegove najsnažnije značajke te su mu dodane još intuitivnije i praktičnije tehnologije. U tvornici u Sunderlandu uvedene su promjene koje omogućuju proizvodnju modela Qashqai za 2024., uz ulaganja u tvornicu namijenjena novim oblogama, odbojnicima, bojama karoserije, unutrašnjim značajkama, materijalima i opremi. Unaprijeđena tehnologija u novom modelu