Posao stoljeća

Najveći svjetski proizvođač baterija za automobile, kineski CATL, u Mađarskoj gradi najveću tvornicu u Europi

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Vrijednost investicije je krupnih 7,3 milijarde eura i to je najveće ulaganje CATL izvan Kine uopće. Ostvarenje projekta trebalo bi započeti ove godine nakon dobivanja dozvola i očekivani rok završetka je do pet godinaNije poznato je li razlog stalna konfrontacija s Europskom unijom, zadržavanje dobrih odnosa s Rusijom i u doba agresije na Ukrajinu, pa onda posljedično i bolji odnosi s Kinom, no Mađarska je pred ostvarenjem posla stoljeća s obzirom da je baš tamo Kina odlučila graditi najveću tvornicu baterija za automobile u Europi.


Gradi je CATL, najveća tvrtka na svijetu za proizvodnju električnih baterija kako bi zadovoljila rastuću potražnju auto industrije koja se ubrzano i, rekli bismo, nepovratno elektrificira.


Vrijednost investicije je krupnih 7,3 milijarde eura i to je najveće ulaganje CATL izvan Kine uopće. Ostvarenje projekta trebalo bi započeti ove godine nakon dobivanja dozvola i očekivani rok završetka je do pet godina.
Novi pogon niknut će u istočnoj Mađarskoj, u drugom po veličini gradu poslije Budimpešte, Debrecenu, a već se znaju i klijenti. Ova tvornica baterija za automobile planski se gradi kako bi zadovoljila potrebe Mercedesa, BMW-a, Stellantis grupe i Volkswagena.