LPG gorivo

Koliko je smisleno koristiti auto plin kao pogonsko gorivo? ‘Jednom kad se to učini nema povratka’

P. N.

U Hrvatskoj prodaja plinskih Dacija skočila s 3 posto 2019. na 64 posto ove godine - fantastičan rezultat LPG-a i DacijeŠto kad bi LPG slovio kao najbolje pogonsko gorivo za automobile? Ekološki prihvatljivo, pristupačno i sigurno. Ima smisla s obzirom na rastuće cijene goriva i globalne napore da se smanje emisije CO2. No, koliko je jednostavno koristiti plin? Je li praktično? Zaključak je jednostavan: jednom kad prijeđete na plin, nikad se nećete vratiti na staro!


LPG je kao gorivo usavršavano desetljećima. Znalcima pruža veselje jer je riječ o jeftinijem gorivu koje karakterizira manja potrošnja. Kao i dizel, ali je još jeftinije, a pritom s minimalno CO2 i čestica čađi. Svaki Dacijin model dostupan je u inačici s motorom ECO-G, pokretanim LPG-om. To Dacijinu ponudu čini jedinstvenom na tržištu i dobitnim rješenjem za kupca i planet, tako da LPG danas pokreće 28 milijuna vozila diljem svijeta.


Većina automobila pokretanih dvogorivnim motorom naknadno je opremljena potrebnom opremom. Riječ je o procesu koji zahtijeva suradnju sa specijaliziranim prerađivačima koji nisu dio proizvođačeve mreže. No, u protekle je dvije godine LPG-u porasla popularnost. Prodaja je u jeku rasta cijena benzina i dizela doživjela pravi procvat pa danas svjedočimo sve većem broju vozila sa serijski ugrađenim dvogorivnim motorom. Dacia vjeruje u LPG od 2010. godine, tako da je jedina marka na tržištu koja nudi LPG kao opciju u svim modelima pokretanim termičkim motorima!
Dacia je učinila LPG pristupačnijim rješenjem tako što ga je ponudila u svim svojim modelima – Sanderu, Sanderu Stepway, Loganu, Dusteru i novom Joggeru.


I tako LPG doživljava eksplozivan rast! U Francuskoj se, primjerice, prodaja učetverostručila u prvoj polovici 2021. u usporedbi s 2020., a u usporedbi s 2019. čak je 15 puta veća. Za ovaj znatan rast zaslužna je prvenstveno Dacia. Lani su njezina vozila činila 78 posto svih novih vozila s pogonom na LPG prodanih u Francuskoj. U Hrvatskoj je prodaja plinskih inačica Dacije skočila s 3 posto 2019., na 64 posto ove godine.


Fantastičan rezultat koji puno govori o tome kako su LPG-ova i Dacijina filozofija idealan spoj tako da u prvoj polovici 2021. godine LPG vozila čine 28 posto ukupne prodaje.