e:N Series

Honda pokreće novi auto brend u Kini. Proizvodit će isključivo električne modele

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pod prilično neobičnim imenom „e:N Series“, radit će se u partnerstvu s domaćim tvrtkama GAC i Dongfeng Motor i u planu je razviti 10 novih modela automobila u narednih pet godinaHonda će lansirati novi auto brend u Kini naredne godine, tvrtku koja će za svjetsko tržište razvijati samo električna vozila.


Pod prilično neobičnim imenom „e:N Series“, proizvodit će se u partnerstvu s domaćim tvrtkama GAC i Dongfeng Motor i u planu je, kako javlja Reuters, razviti 10 novih modela automobila u narednih pet godina. Svi ti automobili bit će prodavani kroz svjetsku maloprodajnu mrežu Honde, odnosno svi Hondini saloni – a ima ih oko 1200 u svijetu – trebali bi dobiti e:N Series odjeljke.


Točnije u dva vezana projekta  GAC-Honda i Dongfeng-Honda, bit će pokrenuta dva pogona za slaganje električnih vozila, s očekivanim početkom proizvodnje 2024. godine.
Honda je prošle godine prodala oko 1,6 milijuna vozila u najmnogoljudnijoj zemlji i to joj je poslije SAD-a najveće tržište.


Što se tiče same Honde, plan je da nakon 2030. i dalje prodaju postojeće modele s motorima na unutarnje izgaranje, ali nakon tog vremena više neće razvijati nove modele. Poslije 2030. novi modeli bit će sasvim električni, odnosno hibridi ili modeli na energiju preko gorivih vodikovih ćelija, tehnologije koju u Japanu automobilske tvrtke (Toyota primjerice), preferiraju u odnosu na litij-ionske baterije.