Uskrsnuće cestovnog čudovišta

General Motors rasprodao prvu seriju električnog Hummera za samo 10 minuta. Unatoč paprenoj cijeni od 112 tisuća dolara

Foto: GM

Foto: GM

Zakretanje sva četiri kotača omogućuje i dijagonalno kretanje, a s „Watts to Freedom“ modom ovaj pick-up postiže brzinu od 100 km/h za 3 sekundeNakon što je General Motors ovaj utorak pustio video na kojem je predstavio svoj Hummer električni off road kamionet, planule su online narudžbe za prvu godinu proizvodnje najavljenu za jesen 2021. godine. Na stranici GMC-a stoji da su rezervacije za Hummer EV „Edition 1“ pune. Kasnije se doznalo da je godišnja Hummera rasprodana u rekordnih 10  minuta. Cijena ovog modela bit će 112 tisuća dolara.


Hummer s motorom na unutarnje izgaranje je bio simbol američke neumjerenosti i silni potrošač goriva. Baziran na vojnom vozilu Humvee, ovo pravo cestovno čudovište od skoro tri tone u gradskoj je vožnji trošilo i 25 litara goriva na 100 prijeđenih kilometara. Nakon velike krize 2008. godine Hummer je naglo počeo gubiti publiku i smisao postojanja, pa je GM odlučio umiroviti brand.


Nakon deset godina uskrsnuo je u prilično neočekivanoj formi, kao električni automobil visoke klase. Kako navodi Reuters, Hummer EV je djelomično odgovor na najavu Tesle da će dizajnirati neobični pick up TSLA.O Cybertruck koji će ipak koštati osjetno manje, osnovni model bit će dostupan za 40 tisuća dolara, a jači s dometom od 800 kilometara 70 tisuća dolara što je još uvijek dobrih 40 tisuća dolara manje od Hummera.
Hummer je dizajniran u 18 mjeseci i u njega je ugrađeno dosta tehnologije koje se ne sreće često u drugim serijskim automobilima. Tu svakako treba napomenuti zakretanje sva četiri kotača što omogućuje i dijagonalno kretanje, čak 1000 konjskih snaga, svojevrsnu auto-pilot funkciju, „Watts to Freedom“ mod čijim uključenjem ovaj pick-up postiže brzinu od 100 km/h za 3 sekunde.


GM je u kratkom roku uspio dizajnirati i do faze proizvodnje dovesti model koji bi mogao značiti veliki zaokret GM-a prema električnim automobilima. Da je žurba opravdana potvrđuje i najava čak osam drugih auto kompanija uključujući tu i Ford, da će do kraja 2021. izbaciti električni pick-up model na tržište.