Više im se ne čeka

General Motors i Ford će sami proizvoditi čipove za potrebe vlastite proizvodnje automobila?

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Nedavno Fordovo priopćenje za javnost najavilo je neobvezujuću suradnju s proizvodnom tvornicom GlobalFoundries, koja će s vremenom pomoći proizvođaču automobila u razvoju vlastitih čipovaS obzirom da je automobilska industrija postala jedna od najvećih žrtava globalne nestašice mikročipova, veliki proizvođači automobila, prisiljeni su uzeti stvari u svoje ruke.


Prema novom izvješću The Wall Street Journala, dva američka auto giganta General Motors i Ford pokušavaju ublažiti problem radeći s raznim proizvođačima poluvodiča diljem svijeta kako bi zajedno povećali proizvodnju i s konačnim ciljem da jednog dana sami proizvode poluvodiče za svoje potrebe.  Nedavno Fordovo priopćenje za javnost najavilo je neobvezujuću suradnju s proizvodnom tvornicom GlobalFoundries, koja će s vremenom pomoći proizvođaču automobila u razvoju vlastitih čipova.


“Osjećamo da možemo stvarno poboljšati performanse naših proizvoda i povećati našu tehnološku neovisnost u isto vrijeme” – objašnjava potpredsjednik Forda za ugrađeni softver i kontrole, Chuck Gray.
Na sličan način razmišlja i Fordov konkurent – GM. Naime, tijekom razgovora s ulagačima u četvrtak, predsjednik tvrtke Mark Reuss rekao je da GM trenutno radi s brojnim proizvođačima poluvodiča kako bi poboljšao profitne marže uz istovremeno smanjenje složenosti proizvodnje. Kako vozila proizvođača automobila postaju tehnološki naprednija i pouzdanija, Reuss predviđa da će se zahtjevi za poluvodičima više nego udvostručiti tijekom sljedećih nekoliko godina.


Mike Hogan, viši potpredsjednik GlobalFoundriesa, komentirao je da bi ova nova partnerstva mogla biti korisna i za tehnološki i za automobilski sektor.


“Ovo je sjajan primjer kako krizu možete pretvoriti u priliku”, rekao je Hogan.