MERCEDES BENZ eACTROS

Električni div: Mercedes ima bateriju koja bez problema može pogoniti kamion mase 40 tona

Edi ProdanMercedes Benz Trucks je pokrenuo novu fazu praktičnih testova za eActros u svojoj testnoj bazi na sjeveru Schwarzwalda. Riječ je o baterijski pokretanom električnom kamionu koji je sada u kombinaciju dobio i prikolicu čime je ukupna težina narasla na 40 tona. Kombinacija je predana tvrtki Logistik Schmitt na ispitivanje izdržljivosti.


Vozilo je već dostupno za naručivanje za kupce u ovoj konfiguraciji. Od početka testiranja 2019. eActros je prešao više od 70 tisuća kilometara na više od sedam tisuća putovanja. Kao dio ovog procesa, nastavit će prevoziti kućišta mjenjača i komponente osovine u tvornice Daimler truck u Rastattu i Gaggenauu kao dio rasporeda u tri smjene, prevaljujući i do 300 km dnevno u procesu testiranja.


– Pokretanje intenzivne razmjene s kupcima u ranoj fazi sastavni je dio razvoja naših vozila. Iz tog razloga naš tim podržava praktičnu fazu eActros testiranja u Logistik Schmittu od 2019. Nakon uspješnog pokretanja serijske proizvodnje prošlog listopada, sada postupno proširujemo raspon primjena za eActros. Radujemo se intenzivnim testovima s kombinacijom akumulatorskog električnog kamiona i prikolice u sjevernom Schwarzwaldu, istaknio je Steffen Maier, voditelj testiranja u Mercedes Benz Trucksu.
Baterije eActrosa sastoje se od tri ili četiri paketa baterija, od kojih svaki nudi instalirani kapacitet od 112 kWh. S četiri paketa baterija, eActros 400 ima domet do 400 kilometara. Tehnološko središte je pogonska jedinica – električna kruta osovina s dva integrirana elektromotora i dvobrzinskim prijenosom. Oba motora hlađena tekućinom stvaraju kontinuiranu snagu od 330 kW, kao i vrhunsku izvedbu od 400 kW.