Korisno je znati

Potrošnju goriva možete smanjiti i za par litara na 100 km. Donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako ozbiljno uštedjeti

P. N.

Goran Jakus/24sata

Goran Jakus/24sata

Dobrom pripremom vaših automobila i načinom vožnje možete osjetno uštedjeti i smanjiti potrošnju goriva do čak nekoliko litara na stotinu kilometaraCijene goriva u Hrvatskoj na povijesno su visokoj razini i bliže se iznosu od nevjerojatnih 12 kuna po litri. Vlada se još ne oglašava o mogućnosti da stabilizira udar na džepove potrošača kroz smanjenje trošarina, tek kroz riječi premijera Andreja Plenkovića da “sa zanimanjem prate kretanja na tržištu”.


Postoje, međutim, i neke stvari koje možete učiniti i sami ukoliko ste vozač. Dobrom pripremom vaših automobila i načinom vožnje možete osjetno uštedjeti i smanjiti potrošnju goriva do čak nekoliko litara na stotinu kilometara.


Ispraznite prtljažnike i skinite krovne nosače


Mnogi kabinu auta i prtljažnik koriste kao svojevrsno skladište “svega i svačega” što je jako loše jer svaki kilogram viška u autu povećava potrošnju. Ako izbacite samo 20 kilograma suvišnih stvari uštedjet ćete i 0,1 l/100 kilometara, piše Oryx asistencija.
Skinite i krovne nosače kad vam ne trebaju. Krovne kutije mogu potrošnju povećati čak i dvije litre, a nosači od 0,5 litara do 1 litre na 100 kilometara.


Ne pretjerujte s klimom


Kada to nije potrebno, primjerice rano ujutro, noću ili u drugim prilikama kad sunce nije jako a vanjska temperatura je ugodna, isključite klimu. Klima uređaj podiže potrošnju 0,3 do 0,8 l/100 km. Prosječna potrošnja najviše raste u gradu, a najmanje na autocesti.


Provjeravajte tlak u gumama


Preniski pritisak u gumama doprinosi njihovom neravnomjernom trošenju, ali i većoj potrošnji. Zbog toga provjeravajte pritisak u gumama svakih mjesec dana. Uz neodgovarajući pritisak trošit ćete 0,2 – 0,3 l/100 km.


Redovito održavajte automobil


Redovito održavanje auta doprinosi urednijem radu svih sustava, pogotovo onih pogonskih. Istrošene svjećice, prljavi filtar zraka, i drugi nedostaci koji se lako otklone mogu povećati potrošnju i do pola litre na 100 kilometara.


Ugasite motor kad stojite


Današnje automobile nije potrebno zagrijavati prije kretanja, a mnogi imaju i naviku ostaviti upaljen motor dok čekaju nekoga na parkiralištu. Odustajanjem od toga može se uštedjeti oko 0,1 l/100 km.


Vozite ravnomjerno i u štoj višoj brzini


Držanjem većeg razmaka i predviđanjem situacija, te što rjeđim usporavanjem i ubrzavanjem možete uštedjeti do jedne litre na 100 kilometara gradskog prometa.


Uputno je voziti i u što višoj brzini, zabluda je da preniski okretaji štete motoru. Promijenite li drastično način mijenjanja brzina, možete uštedjeti i više od litre goriva na 100 kilometara, piše Oryx asistencija.


Auto Hrvatska, pak, daje nekoliko konkretnijih savjeta za ravnomjernu vožnju


– izbjegavati nepotrebna ubrzavanja jer stalno ubrzavanje i usporavanje predstavlja beskorisno trošenje energije
– koristiti inerciju vozila (uz održavanje brzine u zakonskim okvirima)
– ukoliko poznajemo dionicu po kojoj vozimo iskoristiti stečeno znanje i predvidjeti moguće situacije na cesti
– promatrati promet daleko ispred sebe
– držati dovoljan razmak između vozila koja voze ispred nas
voziti ravnomjerno i koncentrirano
– kočiti promišljeno
– pravovremeno prilagoditi način vožnje na promjenu situacije
– promišljeno upotrebljavati tempomat ili ograničavač brzine, a ako je potrebno isključiti ga