Unikatna limuzina

Cadillac kojeg je vozio Elvis Presley prodaje su u Švedskoj. Online aukcija traje još 24 sata

T.I.

Foto: Car&Classic

Foto: Car&Classic

Kako stoji u popratnom tekstu, uz auto ide dokumentacija koja dokazuje da je ovaj automobil kupio sam Elvis 26. rujna 1974. od Madison Cadillac Inc, preko prodavača. A. E. Hookera po cijeni od 12.512 dolara . Koristio ga je kratko, prije nego što je 1976. poklonioZa jedan dio ljubitelja automobila oldtajmeri su uvijek u modi. Što rijeđi i što egzotičniji, što više drugačiji od onog što danas srećemo na cestama, to bolje.


„Lađa“ od limuzine Fleetwod Brougham uvijek poželjnog Cadillaca iz 1974. godine sa snažnim V8 motorom uklapa se u gore navedene propozicije. I dalje je u dobrom stanju, ali  ne toliko da bi poludjeli za njim i natjecali se na aukciji samo tako. Ali ovdje ne govorimo o običnom Fleetwood Brougham. Ovdje govorimo o automobilu kojeg je kupio i jedno vrijeme vozio glavom i bradom kralj rock’n’rolla Elvis Presley.


Auto je upravo na aukciji preko web stranice Car&Classic, najveće online trgovine oldtajmerima u Europi i svi koji žele imaju do sutra (15. siječnja do 19 i 30 h), mogućnost da se natječu za Elvisov automobil.

Foto galerija: Cadillac Fleetwod Brougham 1974.

Kako stoji u popratnom tekstu, uz auto ide dokumentacija koja dokazuje da je ovaj automobil kupio sam Elvis 26. rujna 1974. od Madison Cadillac Inc, preko prodavača. A. E. Hookera po cijeni od 12.512 dolara . Koristio ga je kratko, prije nego što je 1976. poklonio automobil svom liječniku, kontroverznom Georgeu Nichopoulosu koji je zapravo bio legalni Elvisov diler za lijekove na recept. U trenutku smrti u njegovom tijelu bilo je tragova čak 14 različitih supstanci protiv bolova i tjeskobe, od kojih deset u znatnoj količini. Utvrđeno je da je dr. Nichopoulos samo u zadnjih osam mjeseci Elvisova života Nichopoulos propisao preko 10 000 doza amfetamina, barbiturata, narkotika, sredstava za smirenje, tableta za spavanje, laksativa i hormona, zbog čega je kasnije završio i na optuženičkoj klupi, no to je druga priča.


Uglavnom, Nichopoulos je vozio auto do 1985. pa ga prodao sadašnjem vlasniku, švedskom entuzijastu koji se posvetio proučavanju Elvisova života i djela Bruni Tillanderu. Auto se i sad nalazi u Švedskoj.


Koliko je ovaj automobil poseban, kazuje podataka da niti jedan auto u kolekciji na njegovom imanju Graceland nema originalnu narudžbu potpisanu Elvisovom rukom kao ni izdatnicu prodavača.


U trenutku pisanja ovog teksta ostalo je otprilike 24 sata do zaključenja aukcije. I dok nam se čini da bi automobil kojeg je kupio i vozio Elvis na mondenim aukcijama u SAD-u postizao možda i visoke šesteroznamenkaste cifre, ovaj unikatni Cadillac dan prije okončanja dražbe stoji na slabašnih 33 tisuće eura. Izvjestit ćemo hoće li se pravi „igrači“ uključiti u zadnji čas.