Njemački proizvođač

BMW ulaže 750 milijuna dolara u proizvodnju električnih Minija u Britaniji

Portal Novi list, Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Legendarni brend Mini žele do kraja desetljeća potpuno prebaciti na električni pogonNjemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je u ponedjeljak da će uložiti 600 milijuna funti (750 milijuna dolara) u pogone u Velikoj Britaniji kako bi legendarni brend Mini do kraja desetljeća potpuno prebacio na električni pogon.


Od 2026. godine BMW će u tvornici u Oxfordu proizvoditi Mini Cooper s tri vrata i kompaktni crossover Mini Aceman, koji će od 2030. biti isključivo električni. Iste modele proizvoditi će i u Kini, a izvoz bi trebao krenuti iduće godine.


Britanski ministar gospodarstva Kemi Badenoch posjetit će tvornicu u Oxfordu kako bi bio nazočan pri najavi ulaganja, koje će po vladi podići ukupnu investicijsku potrošnju u automobilskom sektoru iznad granice od šest milijardi funti.
“BMW-ovo ulaganje još je jedan svijetli primjer da je Ujedinjeno Kraljevstvo najbolje mjesto za proizvodnju automobila budućnosti”, izjavio je premijer Rishi Sunak.


Njemačka kompanija objavila je da je britanska vlada poduprla investiciju, ali nije navela pojedinosti.


BMW će također investirati u tvornicu u Swindonu koja proizvodi dijelove za te modele. Nisu naveli što će se dogoditi s tvornicom motora u Hams Hallu.


Mali, brzi i cjenovno pristupačni originalni Mini krenuo je u prodaju 1959. godine, a BMW je 2001. oživio brend koji je pod njegovim vodstvom zadržao popularnost. No, njegova budućnost u Britaniji već je godinama neizvjesna, napominje Reuters.


Autoindustriju pak muče “propisi o porijeklu”, prema kojima će električna vozila od iduće godine biti oslobođena carina ako je 45 posto njihove vrijednosti proizvedeno u Britaniji ili EU.