PREMIJERA 2023.

Aston Martin Valhalla: Jedinstvena kreacija za sva vremena

P. N.

Koristeći svu raspoloživu snagu, Valhalla može ubrzati 0-100 km/h za 2,5 sekundi i postići maksimalnu brzinu od 330 km/h što ju svrstava u red jednog od najbržih hibrida.Fantastična priča iz Aston Martina naziva Valhalla svoju će premijeru imati 2023. godine. Riječ o iznimno dizajniranom automobilu koji mami istinske komplimente. Elegancija njegove arhitekture, ali i elementi koji naglašavaju njegovu posebnost jedinstveni su tako da je i prije premijere vidljivo kako se radi o jednom od automobila koji će pamtiti – povijest.


​Riječ je o dvosjedu, izrazito sportskom automobilu s priključno-hibridnim pogonskim sustavom od ukupno čak 950 konjskih snaga. To nije ograničeni proizvodni model poput Aston Martin Valkyrie, ali teško je vjerovati da će se proizvoditi mnogo jedinica jer će njegova cijena iznositi oko 700 tisuća eura, što bi u Hrvatskoj, kad krenu prve isporuke kupcima predviđene su za kraj 2023. ili početak 2024. godine, moglo dosezati i iznos iznad šest milijuna kuna.


Ono što karakterizira hibridnost ovog automobila je činjenica da ima čak tri motora, jedan benzinski i dva električna. Benzinac je 4-litreni V8 s dva turbopunjača i radilicom ravnog dizajna što znači da su mjesta na kojima su pričvršćene klipnjače nalaze se u istoj ravnini. Taj benzinac proizvodi maksimalnu snagu od 750 KS, može se okretati do maksimalnih 7200 okretaja u minuti, dok se snaga prenosi na stražnje kotače.
Kad je pak u pitanju električna jedinica, posjeduje litij-ionsku bateriju koja osigurava napajanje dva elektromotora, jedan smješten odmah iza baterije, a drugi na osovini prednjih kotača tako da dolazimo do podatka kako Valhalla ima pogon na sva četiri kotača. Ukupna maksimalna snaga ova dva elektromotora je 204 KS.


Raspodjela energije između električnih motora ovisi o uvjetima vožnje, budući da može primiti 100 posto stražnje i prednje strane. Benzinski motor se ne pokreće dok je aktiviran EV mod, točnije jedini zadužen za pomicanje automobila tada je električni način. U Aston Martinu navode prema provedenim testiranjima kako se na taj način može prijeći 15 kilometara prije nego što je potrebno pokrenuti motor s unutrašnjim izgaranjem.


I da na kraju završimo s fantastičnim podacima kao što smo i počeli – koristeći svu raspoloživu snagu, Valhalla može ubrzati 0-100 km/h za 2,5 sekundi i postići maksimalnu brzinu od 330 km/h!.