SVJETSKA PREMIJERA

Aprilia SXR 50: Mališan što nastupa s gardom velikih skutera

P. N.

Aprilia nastavlja istraživati u baznoj klasi predstavljanjem modela SXR 50.Aprilia je prvi proizvođač motocikala koji je u devedesetim godinama prošlog stoljeća predstavio koncept sportskog skutera s legendarnim modelom SR 50. Danas skuter SXR nastavlja tu priču, ali istodobno donosi i novi trend u segment skutera od 50 »kubika« koja, osim jako mlade baze kupaca, privlače i širu, raznolikiju publiku, pa i onu nešto starije dobi.


Povoljan za održavanje


​Prvi je to mali gradski skuter koji nudi udobnost, funkcionalnost i sadržaj obično rezerviran za skuplje skutere, dok zadržava tradicionalnu upravljivost, agilnost i tipični, prepoznatljivi izgled Aprilia sportskih skutera. Agilan, malih troškova održavanja, SXR 50 idealno je prijevozno sredstvo za niz svakodnevnih potreba u gradskom okruženju te jamči udobnost, upravljivost i praktičnost vozila više kategorije. Baš onako kako to i inače čini Aprilia, uvijek sa željom da se objedini funkcionalnost sa sportskim nakanama – u izgledu, ali i samoj dinamici. Drugim riječima SXR je mali, gradski skuter, ali zato donosi gard koji imaju veliki primjerci ovog segmenta dvokotača.


TEHNIČKE
KARAKTERISTIKE

Zapremnina: 50 cm kubičnih
Provrt x hod: 39 mm/41.35 mm
Najveća snaga: 2.4 kW pri 7000 o/min
Najveći okretni moment: 3.3 Nm pri 6250 r o/min
Hlađenje: zrakom
Napajanje: elektronsko ubrizgavanje
Podmazivanje: mokri karter
Pokretanje: električno
Prijenos: automatski variomat (CVT)
Okvir: jednostruki, od visoko otpornih čeličih cijevi
Prednji ovjes: teleskopska hidraulična vilica, 76 mm hod
Stražnji ovjes: jedan amortizer dvostrukog djelovanja, podesiv u 5 položaja
Prednja kočnica: 220 mm kočni disk s 2 plivajuća kočna kliješta Ø 25.4 mm
Stražnja kočnica: 140 mm bubanj
Guma: 120/70 – 12
Dužina: 1960 mm
Širina:803 mm
Visina sjedala: 775 mm
Međuosovinski razmak: 1360 mm
Spremnik goriva: 7 litara
Homologacija: Euro 5SXR pokreće suvremeni jednocilindrični, 4-taktni Euro 5 agregat od 50 cm³, tih i okretan, za gradsku vožnju s puno zaustavljanja i kretanja, uz iznimno nisku potrošnju goriva.
Kad se sjedne na SXR, osjećaj koji se odmah dobije je potpuna kontrola. Velika, potpuno digitalna LCD instrumentna ploča lako se čita te sadrži digitalni brzinomjer i mjerač okretaja, putno računalo s prijeđenom udaljenosti, temperaturom zraka, digitalnim satom, pokazivačem razine goriva i drugih informacija o putovanju koje pregledavate pritiskom tipke »mode« na desnoj strani upravljača: najveća brzina, prosječna brzina, trenutna potrošnja, prosječna potrošnja i snaga baterije.
Povišeni upravljač i vjetrobran u prednjem štitu daju mu izgled velikog GT skutera te jamče udobnost i zaštitu od vjetra.


Aprilia MIA sustav povezivanja dostupan je kao dodatna oprema, omogućava spajanje pametnog telefona s vozilom putem »bluetootha« i koristi sve prednosti digitalne instrument ploče. Ovo je potpuno novi sadržaj u kategoriji skutera od 50 cm³ te dodatno dokazuje iznimni tehnološki sadržaj Aprilije SXR 50.


​Iznimno koristan


Središnji dio skutera ističe se ravnom podnicom koja pruža dovoljno mjesta za smještaj nogu vozača, ali i za vrećice za kupovinu. Suvozač noge može smjestiti na praktične oslonce koji se sklapaju tako da se i potrebe za gradskim »šopinzima« obavljaju bez problema.
Prostrani prtljažnik ispod sjedala zapremnine 20 litara je osvijetljen i dovoljno velik za spremanje jet kacige.


Prtljažni prostor može se povećati i montiranjem prtljažnika na stražnji nosač s integriranim rukohvatom za suvozača. Ispod upravljača smješten je i pretinac s USB utičnicom za punjenje mobitela, a tu je i kuka za vrećice koja se izvlači iz protuoklopa.


Aprilia SXR 50 dostupna je u četiri boje: dvije klasičnije, bijela »essence« i siva »instinctive« te dvije sportskije s grafikama, crvena »power« i mat crna »enigma«.
Preporučena maloprodajna cijena modela SXR 50 iznosi 18.600 kuna čime se svrstava u red skutera jako dobre vrijednosti za uloženi novac. Tim više što je ovom skuteru upotrebljivost i daleko viša od samo – gradske namjene.