Nika Rukavina

Alkemijski tretman “zacjeljivanja” ruina: Umjetnička intervencija u centru “Lipa pamti”

Nela Valerjev Ogurlić

Umjetnica Nika Rukavina izvest će site specific rad smješten na mjestu povijesnog stradanjaRIJEKA U kompleksu ruševina nasuprot Memorijalnog centra »Lipa pamti« u subotu u 12 sati riječka umjetnica Nika Rukavina izvest će privremenu umjetničku intervenciju naziva »Linija«. Riječ je o prvoj u nizu intervencija koje će se do kraja ove i tijekom iduće godine izvoditi u memorijalnom kompleksu ruševina koje predstavljaju svjedoke i materijalizaciju teške povijesti Lipe, u kojoj je nacistička vojska 30. travnja 1944. pobila 269 mještana i do temelja spalila mjesto.


Kako ističe kustosica Vana Gović, gubitkom svog fizičkog integriteta te dominacijom praznine, ostaci spaljenih kuća postaju snažna metafora te medij posredovanja ljudskog gubitka. Privremenim umjetničkim intervencijama uklopljenim u memorijalni kompleks ruševina promišljat će se o stvarnim i simboličkim prazninama kao gradivnom tkivu našeg današnjeg postojanja.– »Linija« je site specific rad smješten na mjestu povijesnog stradanja te realiziran u suradnji s lokalnom zajednicom.

Alkemijskim tretmanom Nika Rukavina »zacjeljuje« ruinu, sugerira proces regeneracije koji se u Lipi odvijao kroz dugi i mukotrpni period žalovanja te fizičke obnove mjesta. Istovremeno, Nikin nas rad podsjeća da spomenuti proces još uvijek traje – pojašnjava kustosica.


Istom prilikom bit će predstavljeni i umjetnički radovi učenika Građevinske tehničke škole iz Rijeke nastali na radionici »Silent manifesto«, koja se u travnju 2017. održala u Memorijalnom centru »Lipa pamti« pod vodstvom Nike Rukavine, profesorice Asje Rukavine Bikić te povjesničarke umjetnosti Dunje Tišme. Sudjelovale su učenice: Viviana Srdoč, Nina Višnjić, Lea Superina, Nina Ogrinc, Sara Kurnoga, Maja Malnar i Martina Dorić.
Rad Nike Rukavine moći će se razgledati do 14. listopada, a sve najavljene aktivnosti čine dio projekta »Inverting Battlefields – for a borderless future«, koji financira austrijsko udruženje Xenos Association, a provodi se u suradnji s Udrugom Kombinat iz Rijeke.