Maja Đerek

Zviždačica iz Državnih nekretnina dala iskaz u Uskoku, Banožić ju nazvao “zviždaljkom”

Hina

Foto Marin Tironi/PIXSELL

Foto Marin Tironi/PIXSELL

Đerek je u prošli utorak izjavila u Saboru da je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci dobila otkazZviždačica i bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek završila je u ponedjeljak s davanjem iskaza istražiteljima Uskoka nakon što je prijavila nezakonitosti s nekretninama u državnom vlasništvu pri čemu je prozvala i ministra Marija Banožića koji je u potpunosti odbacio optužbe.


I dok Đerek u izjavi nakon ispitivanja u tužiteljstvu ostaje pri javno izrečenim optužbama, Banožić koji je ranije bio ministar državne imovine izjavo je novinarima da ona nije zviždačica već “zviždaljka” interesne skupine.


Đerek je novinarima u ponedjeljak ispred sjedišta Uskoka rekla da je davanje iskaza koje je počelo u petak gotovo, ali o detaljima ne može govoriti jer je upozorena da su izvidi tajni.


Evo što je ispričala
No, rekla je da ostaje pri svojim tvrdnjama iznesenima posljednjih dana u medijima vezano za sastanak na kojem se tadašnji ministar državne imovine i aktualni ministar obrane Mario Banožić navodno derao na nju i tražio da otpečati poslovne prostore.


Govoreći o stanju koje je zatekla u sektoru za poslovne prostore gdje je bila direktorica rekla je da se radilo o jako puno slučajeva te da je u nekima došlo do većih pogodovanja.


“Država nije znala što ima i godinama su prostori bespravno korišteni, bez da je to itko kontrolirao”, rekla je Đerek, dodavši da su tu izgubljeni veliki novci i da bi trebalo puno vještaka s obzirom kolika je šteta napravljena za državni proračun, a neće biti naplaćena.


Tvrdi da je otkrila 24 ugovora o zakupu za koje se nisu izdavali računi, a ona ih je uspjela fakturirati.


Đerek je u prošli utorak izjavila u Saboru da je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci dobila otkaz.


Prijavila je da postoji puno državnih prostora i stanova za koje se nije naplaćivalo korištenje, kao i ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se bespravno koriste poslovni prostori i daju u podzakup, a prijavljivala je i da su njezini nadređeni štitili određene osobe.


Banožić: Tu gospođu vidio sam jednom u životu


Ministar Banožić u utorak poslijepodne odbacio je sve optužbe, Đerek nazvao “zviždaljkom interesne skupine” i rekao da ju je vidio samo jednom u životu “na jednom sastanku”.


Kazao je da je ona zapečatila prostor obitelji koju on uopće ne poznaje, s njima nije imao kontakt niti je išta znao o njihovu poslovanju. U vezi tog prostora, dodao je, državno odvjetništvo vodi višemilijunsku parnicu te se “ne mogu raditi nikakve aktivnosti po pitanju tog poslovnog prostora bez dogovora s državnim odvjetništvom”.


Banožić kaže da je Maju Đerek prvi put vidio na jednom sastanku i pitao ju temeljem čega je zapečatila prostor. “Pitao sam jasna pitanja temeljem čega je to učinila i zna li da posljedica može biti da Hrvatska izgubi višemilijunski iznos”, kazao je Banožić.


Ispričao je da je Đerek odgovorila da je taj prostor zapečatila na vlastitu odgovornost, a on je naglasio da nije tražio da ga zapečati.


“Što se mene tiče, za mene je ta priča završena, postoji Povjerenstvo za sukob interesa pošto me teretila da sam sam sebi birao stan”, kazao je Banožić.


Poručio je da ako je Đerek bila u Uskoku, želi da se to razjasni te da ona može sama najbolje objasniti zašto je iznosila klevete.


Ministar je ustvrdio i da je posljednjih mjeseci žrtva ozbiljnih napada, što se može osjetiti u medijskom prostoru. “U ministarstvu sam dotakao brojne teme koje godinama nisu bile dirane. Ja sam siguran da ćemo nakon određenih procesa u ministarstvu biti svjesni da postoje interesne skupine”, kazao je Banožić, dodajući da ne može biti precizniji jer se radi o državnim tajnama.


Za sastanak s Đerek je rekao da okolnosti tog sastanka može posvjedočiti još nekoliko kolega iz Ministarstva državne imovine, a za Đerek da je “odjednom nakon godinu i pol dana postala osoba koja tjera pravdu”.


Naglasio je da prema sudskom rješenju njezin otkaz nije bio uvjetovan nikakvim prijavama te da su se “ljudi često žalili na nju”.


Javno iznesene optužbe Maje Đerek u ponedjeljak je odbacila i tvrtka Državne nekretnine.