HZUP

Zvali ih potrošači da nisu našli smanjene cijene, pokrenuli su istragu: Evo što nam je zapravo donio niži PDV

Hina

Ilustracija Foto: Marko Gracin

Ilustracija Foto: Marko Gracin

HZUP je nakon tjedan dana ponovo evidentirao cijene.Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) pozvala je Državni inspektorat na obavljanje nadzore nad cijenama hrane, jer je usporedna evidencija pokazala da nakon Vladine odluke o smanjenju PDV-a s 13 na 5 posto na jestiva ulja i masti, nije došlo do očekivanoga smanjenja.


HUZP je evidentirao cijene jestivog ulja zadnjeg dana u ožujku, dan prije stupanja na snagu Odluke Vlade RH o smanjenju PDV na određene prehrambene namirnice, među kojima je bilo i jestivo ulje, priopćeno je u četvrtak iz udruge.


Naime, od 1. travnja smanjen je PDV na cijeli niz proizvoda, među kojima i na jestiva ulja i masti, s 13 posto na 5 posto.
Potrošači su očekivali smanjenje cijena u prodavaonicama, jer je jestivo ulje zadnjih nekoliko mjeseci najviše poskupilo, oko 32 posto, ističu iz HZUP-a.


HZUP je nakon tjedan dana ponovo evidentirao cijene.


Usporedne cijene ulja prije i nakon smanjenja PDV-a na hranu pokazuju kako je tjedan dana kasnije, 7. travnja, cijena ulja bila jednu kunu niža samo u trgovinama Spar, gdje je iznosila 17,99 kuna, dok je u trgovinama Konzum, Lidl i Vrutak cijena ostala ista, 17,99 kuna, navodi se u priopćenju.


Iz HZUP-a napominju da im se “stalno javljaju potrošači koji kažu kako nisu pronašli smanjene cijene”.


Stoga pozivaju Državni inspektorat da obavi nadzor i izvijesti potrošače o rezultatima, navodi u priopćenju predsjednica HZUP-a Ana Knežević.