ŠEFICA DORH-A PRED ODBOROM

Hrvoj Šipek komentirala zašto nitko ne želi biti šef USKOK-a: “O ovome moraju razmisliti svi u hrvatskom društvu”

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

„Ovo je vrijeđanje svih žrtava lihvarskih agencija, poštenih građana, Vi se se ne možete ekskulpirati odgovornosti jer onaj tko drži ljestve lopovu i sam sudjeluje u toj pljački”, poručila je Vidović Krišto glavnoj državnoj odvjetniciZAGREB – Na zahtjev oporbe koja je tražila odgodu, sjednica saborskog Odbora za pravosuđe počela je stankom, a glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, uoči početka izjavila je kako nijedna prijava na natječaj za ravnatelja USKOK-a predstavlja znak o kojem moraju razmisliti svi u hrvatskom društvu.


”Mislim da o tom znaku moraju svi razmisliti u hrvatskom društvu”, rekla je u srijedu Hrvoj-Šipek prilikom ulaska u dvoranu uoči sjednice Odbora na kojoj se raspravlja o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2022.godini.


Na samom početku sjednice, zastupnici oporbe zatražili su odgodu rasprave za petak kako bi se mogli bolje pripremiti, no to nije prihvaćeno.
”S obzirom na nasilničko ponašanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je napravio ovakav raspored, da vi jutros dobivate izvješće Vlade, a mi danas imamo Odbor, predlažem da se sjednica odgodi kako bismo se mogli u miru pripremiti”, rekla je Karolina Vidović Krišto (OIP) .


Vidović Krišto također je optužila glavnu državnu odvjetnicu za korupciju, a Jandrokovića za degradaciju Sabora kojom osigurava korupciju.


„Gospođa jest u korupciji, to se može znanstveno dokazat a mi trebamo glumiti nekakve statiste koji će prihvaćati formalizam“, rekla je.


Vidović Krišto je napustila nastavak sjednice Odbora poručivši kako joj dostojanstvo ne dopušta da sluša „nazovi” izvješće dva puta u danu.


„Ovo je vrijeđanje svih žrtava lihvarskih agencija, poštenih građana, Vi se se ne možete ekskulpirati odgovornosti jer onaj tko drži ljestve lopovu i sam sudjeluje u toj pljački”, poručila je Vidović Krišto glavnoj državnoj odvjetnici.


Sa zahtjevom za odgodom sjednice složili su se i Danijel Spajić (DP) i Nikola Grmoja (Most).


”Nije dobro da na brzinu, bez da smo proučili dokumente, raspravljamo o izvješću glavne državne odvjetnice. Smatram da bi o tome mogli raspravljati u petak ujutro kada nemamo važnih točaka”, rekao je Grmoja.


I on je u nastavku napustio sjednicu Odbora jer je, kako je rekao, na plenarnoj sjednici važna točka o saborskom Poslovniku.


„Nažalost državno odvjetništvo je okupirana institucija koja je pokazala na koji način funkcionira u slučaju Žalac gdje je taj predmet bio skrivan dok ga nije aktivirao ured europskog javnog tužitelja”, ustvrdio je Grmoja.


Da je državno odvjetništvo slobodna institucija neki koji ovdje sjede bi bili pozvani na obavijesni razgovor poput Krunoslava Katičića (HDZ) , glasnogovornika Vlade Marka Milića ili premijer Andrej Plenković, dodao je.


Predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP)  izrazio je žaljenje da se ponovno rasprava o izvješću glavne državne odvjetnice održava na poticaj oporbe koja je skupljala potpise kako bi ono došlo na dnevni red.