PANDEMIJA

Zašto je ljeti koronavirus slab? Znanstvenici usporedili zemlje s viškom i manjkom sunca, u tome je tajna

Hina

Foto iStock

Foto iStock

"Veza između smrtnosti od covida-19, godišnjeg doba i zemljopisne širine bila je prilično očita, a u našoj smo studiji pokušali ponuditi alternativno objašnjenje ovog fenomena."DUBLIN – Podaci iz koronavirusom teško pogođenih država poput Britanije, Italije i Sjedinjenih Država ukazuju na to da je u sunčanijim dijelovima tih zemalja “uočeno manje smrtnih slučajeva od posljedica covida-19”, tvrde znanstvenici Sveučilišta u Edinburghu.


Rezultati studije objavljeni u britanskom Glasilu dermatologa upućuju na to da se “veća izloženost ultraljubičastom zračenju” može povezati s manjom smrtnošću od posljedica covida-19.


Tim britanskih znanstvenika usporedio je broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u Sjedinjenim Državama u razdoblju od siječnja do travnja 2020. s razinama ultraljubičastog zračenja u gotovo 2500 američkih okruga, a potom je isti obrazac istraživanja primijenio na Britaniju i Italiju.
U nekim dijelovima spomenutih triju država evidentirano je najviše smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom koronavirusa na globalnoj razini – i po glavi stanovnika i u apsolutnim vrijednostima, no uočeno je i da je broj smrti znatno opao za vrijeme ljetnih mjeseci.


Za usporedbu, većina zemalja Azije i Afrike zabilježila je relativno nisku smrtnost per capita tijekom cijelog razdoblja pandemije.


Jedan od koautora istraživanja, Chris Dibben je kazao: “Veza između smrtnosti od covida-19, godišnjeg doba i zemljopisne širine bila je prilično očita, a u našoj smo studiji pokušali ponuditi alternativno objašnjenje ovog fenomena.”


Istraživači su rekli da su tijekom istraživanja vodili računa o potencijalnom utjecaju vitamina D na ovaj fenomen. Taj se vitamin često spominje kao inhibitor covida-19, a naziva se i “sunčanim vitaminom” jer ga ljudski organizam proizvodi više kad je koža izložena sunčevoj svjetlosti.


“Izlaganje suncu moglo bi smanjiti broj smrtnih ishoda od covida-19 neovisno o vitaminu D”, rekli su britanski znanstvenici.


Još neka nedavna saznanja pridonose relevantnosti teorije po kojoj vrijeme provedeno na otvorenom umanjuje vjerojatnost od zaraze koronavirusom i razvoja covida.


Irski zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su objavili podatak po kojemu bi samo 0,1 posto svih slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji moglo biti povezano s aktivnostima na otvorenom, premda ih je velik broj trenutačno zabranjen zbog aktualnog trećeg zatvaranja.