OTEŽANI UVJETI

Zadnji su sati za samopopisivanje stanovništva: Stranica je pala, navala građana je velika

P. N.

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Stranica je bila nedostupna od oko 20 sati, besplatni info telefon za korisničku podršku je zauzet, a od 21 sat stranici se ipak može pristupiti, no sporo se učitava te povremeno pada i dolazi do prekida.Nekoliko sati prije ponoći kada istječe rok za prvu fazu popisivanja stanovništva u kojoj se građani mogu samopopisati putem Interneta, pristup toj stranici je otežan, Državni zavod za statistiku za sada se ne oglašava, a za pretpostaviti je da je razlog navala velikog broja građana, javlja Televizija N1.


Stranica je bila nedostupna od oko 20 sati, besplatni info telefon za korisničku podršku je zauzet, a od 21 sat stranici se ipak može pristupiti, no sporo se učitava te povremeno pada i dolazi do prekida.


Inače, po podacima Državnog zavoda za statistiku, do nedjelje u 15 sati uspješno je popisano više od 1.326.000 građana.
Prema podacima o broju popisanih osoba u fazi samopopisivanja na portalu e-Građani, od ukupnog broja samopopisanih osoba, najveći broj, ukupno 403.183 građana tim se putem popisalo u Gradu Zagrebu.


Sljedeća je Splitsko-dalmatinska županija, s 132.662 samopopisanih građana, te Primorsko-goranska županija, sa 113.518.


U ponedjeljak 27. rujna počinje 2. faza Popisa 2021., kada na teren izlaze popisivači.


Iz DZS-a ističu kako popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.


Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne Covid potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.


Više informacija o 2. fazi provedbe Popisa 2021., kao i o tome kako prepoznati popisivače može se pronaći na poveznici https://popis2021.hr/.