ROĐENDAN

Vinarija Kozlović slavi prvih 10 godina rada: Danas proizvode oko 250 tisuća boca

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Vinarija Kozlović danas proizvodi oko 250 tisuća boca, dominantno malvazije, značajan udio ima i teran, obrađuje 30 svojih i 10 zakupljenih hektara uglavnom vrhunskih položaja na širem bujskom području.Bio je petak, 25. svibnja 2012. Početak zadnjeg vikenda u svibnju kad se tradicionalno obilježava Svjetski dan vina kao i, zadnje nedjelje, Dana otvorenih podruma Istre što se i te godine, po 14. put pod pokroviteljstvom Vinistre, održavao širom Poluotoka. No, taj je petak po mnogočemu bio specifičan, kako je pokazalo prvo desetljeće i silno inspirativan za cjelokupnu hrvatsku vinsku scenu: bio je to dan u kojem je otvorena prva hrvatska moderna vinarija, ona obitelji Kozlović u podnožju Momjana, autorsko djelo pulskog arhitekta i dizajnera Željka Burića.


– Željeli smo objediniti funkciju i eleganciju, dobiti savršeno posloženi proizvodni proces, vinariju koja će za dugi rok biti usklađena s našim proizvodnim planovima, ali imati i onaj važni, estetski element arhitektonskog prožimanja s prostorom i posjetiteljima, pojasnio nam je Gianfranco Kozlović, i danas kao i prije deset godina jednako zadovoljan mjestom na kojem nastaju jedne od najčuvenijih hrvatskih vinskih kreacija. Slobodno ih, posebno nakon što se obiđe nevjerojatni položaj Santa Lucija, uzvisinu između Buja i Brtonigle cjelodnevno okupanu suncem i s optimalnom protokom zraka kako bi se maksimalno eliminiralo “razbojništvo” najrazličitijih nametnika ili pljesni.

Životna kao i poslovna partnerica Gianfranca, supruga Antonella je također prezadovoljna svim onim što je njihova vinarija omogućila u svojih prvih deset godina.
– Ne samo da je ostala u cijelosti u top formi što se arhitekture tiče, naša je vinarija danas optimalno povezana i sa svim raslijnem koje oko, ali i na njoj raste. Želja da se stekne utisak kako je vinarija izrasla iz ove naše predivne prirode je danas u cijelosti – ispunjena, pojasnila nam je Antonella.
Iako je istina Vinarija Kozlović te 2012. godine zaustavila dah mnogima, bila je i iznimno poticajna po ostale istarske, ali i svehrvatske vinare. Uslijedili su primjerice fantastična vinarija i hotel Roxanich u Motovunu, mjestu gdje se uskoro očekuje i otvorenje jedne od najljepših hrvatskih vinarija, one obitelji Tomaz. Svakako vrijedi istaknuti i Kutjevo gdje pažnju plijeni vinarija Galić, a obitelj Korak je pokazala kako Plešivica s razlogom nosi naziv – hrvatske Champagne.Vinarija Kozlović danas proizvodi oko 250 tisuća boca, dominantno malvazije, značajan udio ima i teran, obrađuje 30 svojih i 10 zakupljenih hektara uglavnom vrhunskih položaja na širem bujskom području.


Kao uvod u proslavu, danas Kozlovićima u goste dolaze susjedi i okolni vinari dok je veliki rođendanski skup planiran za petak 27. svibnja, obitelj Kozlović je ugostila JRE sustav ponajboljih restorana Hrvatske i Slovenije. S obzirom da je Kozlović njihov ekskluzivni vinar, hrvatski JRE restorani, njih 14, od 2016. godine na Santa Luciji imaju po 200 metara svojih trsova. Hrvatski chefovi su posjetili svoje vinograde iz kojih dolazi posebna etiketa – JRE Kozlović Malvaizije.Ispred vinarije slovenski su chefovi – Tomaz Bevčič iz Rizibizi te Jure Tomič iz Osterije Debeluh  pripremili težačku  marendu. U svemu su uživali i hvatski chefovi – Vjeko Bašić, Konoba Boba ujedno i predsjednik udruge JRE-Hr, Ivan Badurina, Badi – član upravnog odbora JRE-Hr, Bernard Korak, restoran Korak, kao i uspješne gastro managerice Cyntia Vučaj iz Ville Ariston te Kelli Nikolac, Draga di Lovrana.