VATRENA STIHIJA

Veliki požar kod Trogira poremetio i zračni promet: Avion nije mogao sletjeti u Split

P. N., Hina

Foto Javna vatrogasna postrojba Grada Trogira

Foto Javna vatrogasna postrojba Grada TrogiraDanas oko 11 sati izbio je požar na području Segeta Gornjeg kod Trogira. Širi se brzo zbog jakog vjetra. Zahvaćena je jedna kuća, nastali su problemi u splitskoj zračnoj luci.


Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako se situacija na požarištu smiruje.


“Ugašena je vatra prema kamenolomu, a dalje se gasi prema sjeveroistoku. Promet u Zračnoj luci Split trenutno je otvoren. Gašenje bi trebalo trajati satima, ali očekuje se smirivanje vjetra”, rekao je Tucaković za N1.
Zbog cijele situacije i očito vrlo slabe vidljivosti iznad splitske zračne luke, Dalmacija Danas doznaje da zrakoplov kompanije Easy Jet nije uspio sletjeti u zračnu luku.


“Upravo su nas odveli u Zadar, kazuju nam da je splitska zračna luka zatvorena za slijetanje”, govori čitatelj koji se našao u Easy jetovom avionu na relaciji Milan-Split.Požar koji je dans buknuo u Segetu Gornjem u zaleđu Trogira u poslijepodnevnim satima se širi prema istoku i sjeveru, a oko sat vremena zbog tog požar bila je na snazi mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku.


“Hrvatska kontrola zračne plovidbe je procijenila da je zbog ovog požar nesiguran prostor za slijetanje zrakoplova u zračnu luku pa je slijetanje zrakoplova oko sat vremena bilo preusmjereno, a tri su zrakoplova sletjela u zadarsku zračnu luku, jedan u zračnu luku dr. Franjo Tuđman u  Zagrebu”, rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci.
Po njegovim riječima dva su avioprijevoznika poslijepodne otkazala svoje uzlijetanje s piste splitske zračne luke za sutra.
“Stanje se počelo normalizirati oko 15,30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku  zračnu luku, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa,” rekao je Melvan.


Dva Airtractora AT-802, dva Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 gase požar u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a jedan Airtractor AT-802  na izviđanju na ruti Zadar-Knin-Zadar, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).


Dva Airtractora AT-802, dva Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u ponedjeljak u  akciji gašenja požara kod Segeta Donjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, navodi MORH i dodaje kako je jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen na protupožarno izviđanje na ruti Zadar – Knin – Zadar.


Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 2. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 47 požara i to u: 19 u Šibenskoj-kninskoj, 15 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 10 u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.


Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 31 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.


Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je pet puta i ostvario je pet letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 13 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.