KOGA ZAOKRUŽITI?

Velika gužva u riječkom prstenu: Mjesto načelnika i gradonačelnika lovi 31 kandidat, svi aktualni žele i novi mandat

Sanja Gašpert, Biljana Savić, Barbara Čalušić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Očekivano, svi su dosadašnji načelnici i gradonačelnici odlučili ponovo se izboriti za nove mandate, uz podrške većinom svojih »starih« stranaka i koalicija. Na izbornim listama, kojih je 38, našao se velik broj već poznatih političkih imena, ali i puno novihGradskim i općinskim izbornim povjerenstvima na području osam jedinica lokalne samouprave riječkog prstena za predstojeće je lokalne izbore 16. svibnja pristigla 31 kandidatura za načelnike ili gradonačelnike i ukupno 38 kandidacijskih lista za gradska i općinska vijeća. Očekivano, svi su dosadašnji načelnici i gradonačelnici odlučili ponovo se izboriti za nove mandate, uz podrške većinom svojih »starih« stranaka i koalicija, a na listama se našao velik broj već poznatih političkih imena, ali i puno novih.


Klarić drži najduži staž


Za gradonačelnika Grada Bakra natječe se troje kandidata – Zoran Blažević (SDP), kao kandidat koalicije SDP-HSU-HSS, Tomislav Klarić (HDZ) i Senka Šubat (PGS). Aktualnom gradonačelniku Tomislavu Klariću ovo će, ako mu birači ukažu povjerenje, biti peti mandat na čelnoj funkciji Grada Bakra i trenutačno je u riječkom prstenu gradonačelnik s najdužim »stažom«. Za razliku od njega, Zoran Blažević i Senka Šubat kreću po svoj prvi mandat. Zoran Blažević sa Škrljeva novo je ime na političkoj sceni Bakra, iako je član SDP-a od 2007. godine, a četiri je godine obnašao i dužnost predsjednika MO-a Škrljevo. Senka Šubat, koja se nedavno priključila PGS-u, javnosti je najviše poznata kao prva šefica policijske uprave u Hrvatskoj, točnije PU primorsko-goranske.


Na izbore u Bakru izlaze četiri kandidacijske liste – lista HDZ-a, koju predvodi Tomislav Klarić, PGS-a, koju predvodi Senka Šubat, lista koalicije SDP-HSU-HSS, koju predvodi Edi Golik, kao i lista Akcije mladih, koju predvodi Dominik Škibola. Listu HDZ-a, uz aktualnog gradonačelnika Tomislava Klarića, čine većinom gradski vijećnici koji su bili u bakarskom Vijeću i u proteklom mandatu. Listu koalicije SDP-HSU-HSS predvodi predsjednik bakarskog SDP-a, mladi Edi Golik, na listi je i gradska vijećnica »veteranka« Tamara Kojić, koja se 2017. godine kandidirala i za gradonačelnicu Bakra, tu je i kandidat za bakarskog gradonačelnika Zoran Blažević. PGS na prošlim lokalnim izborima u Bakru nije imao svoga vijećnika u Gradskom vijeću, kao ni Akcija mladih.


Grobnik
U Čavlima po drugi mandat ide aktualna načelnica Ivana Cvitan Polić (SDP), kandidatkinja koalicije SDP-Unija Kvarnera-HSU, koja ima iskustva u vođenju Općine i kao zamjenica načelnika. PGS-ovcu Marku Sobotinčiću, kojega podržava i HSS, ovo je četvrta kandidatura, iza njega je aktivna politička karijera – šesnaest godina je vijećnik u Općinskom vijeću Čavle, a kratko je obnašao i funkciju predsjednika čavjanskog Vijeća. Stanislav Žeželić (HDZ) bio je aktivni vijećnik u prošlom sazivu Vijeća, a ovo mu je prva kandidatura za čavjanskog načelnika, u kojoj ga podupire i HSLS. Novo ime u borbi za čelno mjesto Općine Čavle je Henny Žeželić Patila, kandidatkinja novoosnovane Grobničke stranke i Akcije mladih. Za ulazak u Općinsko vijeće Čavle bore se i četiri kandidacijske liste spomenutih kandidata.


Listu koalicije SDP-Unija-HSU predvodi aktualna načelnica Ivana Cvitan Polić, iza nje je Norbert Mavrinac (Unija Kvarnera), u nekoliko mandata predsjednik čavjanskog Vijeća. Listu HDZ-a i HSLS-a predvodi Stanislav Žeželić, Marko Sobotinčić predvodi PGS-ovu i HSS-ovu listu, a listu Grobničke stranke i Akcije mladih predvodi Goran Mavrinac, još jedan od vijećnika iz prethodnog saziva Vijeća, koji je na prošlim izborima bio i kandidat za načelnika Općine Čavle.


Frka u Kraljevici može napraviti frku

Za gradonačelnika Kraljevice natječu se trojica kandidata – aktualni gradonačelnik Dalibor Čandrlić i kandidat PGS-a, GLAS-a SDP-a i HSU-a Ranko Frka, koji su već predstavili svoje kandidature, i Mihajlo Mikić, kandidat liste birača koji je u tišini i izvan reflektora medija prikupio potpise. U Kraljevici se nikad ne zna, Kraljevica nije utvrda ni ljevice ni desnice, korijenje u njoj nije pustila nijedna politička opcija, pa se vlast lako ruši. Prije četiri godine tada politički debitant Dalibor Čandrlić u prvom je krugu pobijedio iskusnu političarku i saborsku zastupnicu, tadašnju gradonačelnicu Nadu Turina Đurić, pa nikako ne treba podcjenjivati mogućnost Mikićeve pobjede, kakvu god politiku on zastupao. SDP u Kraljevici prvotno je htio u ovu izbornu utrku zajedno s koalicijom GLAS-a, PGS-a i HSU-a pa se predomislio i odlučio ići samostalno sa svojim kandidatom, no, na kraju je ipak koalirao i dao potporu Frki, na čijoj je listi bivša gradonačelnica i dojučerašnja vijećnica Nada Turina Đurić na posljednjem, trinaestom mjestu. Mikić je pak pretposljednji, dvanaesti na listi birača koju predvodi Šmričanin Dino Jagić. Čandrlić je u utrci za svoj drugi mandat, no kraljevičko biračko tijelo je prevrtljivo i sve je moguće u gradu gdje se za ove izbore natječe pet kandidacijskih lista.

U Jelenju po drugi mandat ide aktualni načelnik Robert Marčelja (PGS), kojega podržava i SDP. U utrku se ponovo, nakon nekoliko godina pauze, uključio i prvi jelenjski načelnik Ivoslav Ban (HDZ), vijećnik u nekoliko saziva Općinskog vijeća Jelenja, a svojevremeno je, u mandatu nekadašnjeg načelnika, nezavisnog Ervina Radetića, bio zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Jelenja. Po svoj prvi mandat u Jelenju kreće liječnik Fedor Dorčić, bivši HDZ-ovac, koji u novu izbornu utrku ovoga puta kreće sa svojom nezavisnom listom. U utrku za načelnika Općine Jelenje uključila se i Suzana Šebalj Colnar, kandidatkinja novoosnovane Grobničke stranke i Akcije mladih.


Kandidati za načelnike i gradonačelnike

 


Bakar


Tomislav Klarić (HDZ)
Senka Šubat (PGS)
Zoran Blažević (SDP-HSU-HSS)


Čavle


Ivana Cvitan Polić (SDP-Unija Kvarnera-HSU)
Marko Sobotinčić (PGS-HSS)
Stanislav Žeželić (HDZ)
Henny Žeželić Patila (Grobnička stranka-AM)


Jelenje


Robert Marčelja (PGS-SDP)
Ivoslav Ban (HDZ)
Fedor Dorčić (nezavisni)
Suzana Šebalj Colnar (Grobnička stranka-AM)


Kastav


Dajan Delić (Narodna stranka – reformisti)
Matej Mostarac (SDP-PGS)
Davor Jurčić (Akcija mladih)
Davorin Šimunović (HDZ)


Klana


Željka Šarčević Grgić (SDP-PGS)
Matija Laginja (HDZ)
Marko Marinac (AM-Kvarnerska inicijativa)


Kostrena


Mirela Marunić (Unija Kvarnera-AM)
Zoran Rubinić (SDP-PGS)
Maša Smokrović (nezavisna)
Dražen Vranić (grupa birača)
Darko Tonković (HDZ-HSLS)


Kraljevica


Dalibor Čandrlić (HDZ)
Ranko Frka (PGS-GLAS-SDP-HSU)
Mihajlo Mikić (grupa birača)


Viškovo


Sanja Udović (SDP-PGS-HSS i HSU)
Bojan Kurelić (AM-Unija Kvarnera –
Alternativa 101)
Marina Tomić Pujić (HDZ)
Zlatko Šakić (nezavisni)
Tamara Smokvina
(Lista za Rijeku-Kvarnerska inicijativa)

Za trinaest mjesta u jelenjskom Općinskom vijeću bori se pet kandidacijskih lista, a uz liste spomenutih kandidata treba još dodati i listu Unije Kvarnera, koja nema svoga kandidata za načelnika. PGS-ovu i SDP-ovu listu predvodi aktualni načelnik Robert Marčelja, Ivoslav Ban predvodi HDZ-ovu listu, na kojoj je i Banova kolegica vijećnica u prošlom sazivu Vijeća Ana Marija Vujić, koja je na prošlim lokalnim izborima bila kandidatkinja HDZ-a za načelnicu Općine Jelenje. Nezavisnu listu Fedora Dorčića čini dio kandidata nekadašnje liste birača Vande Radetić-Tomić, koja je prije osam godina imala i svoga načelnika, liječnika Ervina Radetića. Listu Grobničke stranke i Akcije mladih predvodi Marinko Grabar, a slijedi kandidatkinja ove liste za jelenjsku načelnicu Suzana Šebelja Colnar. Bivši vijećnik i nekadašnji član nezavisne liste Vande Radetić-Tomić, Danko Baćac, predvodi listu Unije Kvarnera.


Kohabitacija


Na predstojećim lokalnim izborima Kostrenjani će birati između petero kandidata za načelnika Općine Kostrena i sedam listi za izbor članova Općinskog vijeća Kostrene. Svoje kandidature za načelnika Kostrene istaknuli su Mirela Marunić, kandidatkinja Akcije mladih i Unije Kvarnera, Zoran Rubinić, kandidat na listi SDP-a i PGS-a, Maša Smokrović, nezavisna kandidatkinja grupe birača, Darko Tonković, kandidat HDZ-a i HSLS-a te aktualni načelnik Dražen Vranić sa svojom nezavisnom listom.
Osim njihovih lista kandidata za Vijeće, tu su još dvije liste: lista Domovinskog pokreta i HSP-a čiji je nositelj Lujo Soldić te nezavisna lista Milana Tićka, koja je na prošlim izborima osvojila jedna vijećnički mandat i praktički odlučila o ishodu izbora.


Svakako je najveća novost nezavisna lista Maše Smokrović koja okuplja kostrenske poduzetnike. Kandidatkinja za načelnicu Maša Smokrović u vrijeme mandata načelnice Mirele Marunić bila je direktorica trgovačkog društva Kostrena Invest, koje je trebalo upravljati izgradnjom doma za starije u Kostreni, no s promjenom vlasti ovo općinsko poduzeće je ugašeno. Smokrovć je inače ravnateljica Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući Helena Smokrović i predsjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije.


Novost je i Domovinski pokret u Kostreni, čiju će zajedničku listu s HSP-om nositi Lujo Soldić, koji se na prošlim lokalnim izborima nalazio na nezavisnoj listi Bolja Kostrena aktualnog načelnika Dražena Vranića te je nakon pobjede njegove liste na prošlim izborima, protekle četiri godine obnašao dužnost nezavisnog vijećnika. Na prošlim je izborima HSLS u Kostreni izašao samostalno i gotovo osvojio jedan vijećnički mandat. Ovaj put HSLS izlazi zajedno s HDZ-om, koji već standardno osvaja tri vijećnička mandata, a HSLS-ovac Zoran Bakalović četvrti je na zajedničkoj listi za Općinsko vijeće. Nakon poraza na prošlim izborima, kostrenski HNS-ovci prešli su u tada novoosnovanu Uniju Kvarnera, a na ove izbore izlaze u više-manje nepromijenjenom sastavu jednako kao i stari partneri u Kostreni – koalicija SDP-PGS.


U Klani troje kandidata i isto toliko lista. Općina Klana je mala, tamo praktički prijateljuju vlast i oporba, u gradskom vijeću je kohabitacija jer je aktualna načelnica Željka Šarčević Grgić, koja je krenula po svoj drugi mandat, u vijeću u kojemu je okružena oporbom. Šarčević Grgić natječe se s HDZ-ovim kandidatom Matijom Laginjom, koji je prije nje dva mandata bio na čelu Klane i vrlo je uvjerljivo i samopouzdano krenuo u kampanju. U utrci za klanjskog načelnika je i uzdanica Akcije mladih, Kvarnerske inicijative – regionalne platforme Marko Marinac. Nije baš da prijateljuju, rekli smo, praktički, jer iskusni Laginja oštro napada, dodatno ohrabren podrškom ministra Olega Butkovića, pa sve što je Grgić Šarčević učinila naziva svojim projektima, koje je on pripremio.


Druga neka priča


Viškovo je već druga priča. Na izbore izlazi pet lista, a utvrda je to SDP-a i sadašnja načelnica Sanja Udović, koja je u međuvremenu postala saborska zastupnica, želi i treći mandat. Nositeljica je liste koalicije SDP-PGS-HSS i HSU. HSS je dosad u Viškovu bio u koaliciji s HDZ-om, a sad se, kao i na županijskoj razini, priklonio uz SDP. Protukandidati aktualnoj načelnici su Bojan Kurelić iz Akcije mladih, iskusan, iznimno aktivan oporbeni vijećnik i u Viškovu, i u Županijskoj skupštini, a kandidatkinja za zamjenicu mu je svima poznata aktivistica i također aktivna vijećnica Mirna Međimorec.


HDZ-ova kandidatkinja za načelnicu Marina Tomić Pujić već je poznata javnosti kao gradska vijećnica, a politički debitanti koji su ove godine u utrci na načelničko mjesto su nezavisni Zlatko Šakić i Tamara Smokvina, kandidatkinja Liste za Rijeku, Ri Kvarnerske inicijative i Regionalne platforme Kvarnera. Hoće li možda inovator Šakić, koji se praktički nije ni predstavio javnosti, naći inovativno rješenje za sakupiti glasove za drugi krug, vidjet ćemo. No svi su nezadovoljni situacijom oko Marišćine za što okrivljuju aktualnu vlast i županiju, pa bi možda zbog toga moglo doći do većih političkih promjena u ovoj najmnogoljudnijoj općini koju čeka još puno posla i borbe kako bi ti mnogi ljudi imali mjesta u vrtićima, školama, sportskim dvoranama…


Za mjesto gradonačelnika Grada Kastva bore se četiri kandidata – reformist Dajan Delić, Davor Jurčić iz Akcije Mladih, aktualni gradonačelnik Matej Mostarac (SDP) i njegov plavi HDZ-ov protivnik Davorin Šimunović. U crvenom Kastvu Šimunović ima mršave šanse, kao i debitant Delić. Glavna bitka će se, kao i prije četiri godine, voditi između Mostarca i Jurčića. Jurčić je na prošlim izborima ušao u drugi krug i od Mostarca izgubio za tridesetak glasova. Gusto bi moglo biti i ove godine na kastavskim izborima, na kojima će snage odmjeriti pet lista.