EKOLOŠKI USTANAK

U Srbiji počeli masovni prosvjedi u nizu gradova: Blokiran promet na cestama u Beogradu

Hina

Photo: Milan Maricic/ATAImages

Photo: Milan Maricic/ATAImages

Novinarima N1 koji redovito izvješćuju o prosvjedima u kontekstu općeg društvenog i političkog ozračja, ali i  i njihovim obiteljima upućene su i izravne prijetnje uz optužbe da "propagiraju fašizam" i "pozivaju na građanski rat".BEOGRAD – Stotine ljudi u subotu su se počele okupljati na poslijepodnevnim prosvjedima širom Srbije protiv projekta eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji i blokirali su promet na nekoliko lokacija u Beogradu i drugim gradovima.


Pokret Ekološki ustanak,  koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, želi spriječiti usvajanje zakona o eksproprijacijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije “Rio Tinto” i pozvao je na dvosatnu blokadu prometnica.


Mediji prenose da na lokacijama u Beogradu, na kojima se okupljaju prosvjednici, nema policije u odorama, te da su prometnice blokirane i u drugim gradovima u Srbiji.
Prosvjedi  do sada protječu mirno.


Organizatori skupova izvijestili su na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i lokalne medije koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.


Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog “provođenja pritiska i zastrašivanja”, navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli “po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati” s prosvjeda.


Premijerka Ana Brnabić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin proglasili su prosvjede fašizmom.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da mu “ne pada na pamet” da sluša ulicu i da služi ulici.


Organizatori skupova izvješćuju na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i lokalne medije koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.


Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog “provođenja pritiska i zastrašivanja”, navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli “po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati” s prosvjeda. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore prosvjeda.


Novinarima N1 koji redovito izvješćuju o prosvjedima u kontekstu općeg društvenog i političkog ozračja, ali i  i njihovim obiteljima upućene su i izravne prijetnje uz optužbe da “propagiraju fašizam” i “pozivaju na građanski rat”.


“Želim reći da sutra ne plačete zbog toga što se dogodilo ili što se vašim bližnjim dogodilo. Vi , baš Vi , N1 ste uzrok , povod i bit ćete žrtve. Ne vjerujete?“, jedna je od poruka koje su novinari N1 prijavili policiji, Stalnoj radnoj skupini za sigunost novinara i regionalnoj mreži Safe journalist.


Nakon prošlotjenog prosvjeda i sukoba izazavnog pokušajem da se bagerom razbije blokada na cesti kod Šapca, premijerka Ana Brnabić ocijenila je na Twitteru da ti prosvjedi nisu demokracija već fašizam, a fašizmom ih je nazvao i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, te najavio da će policija ubuduće “primjeniti nasilje”, ali je ubrzo promijenio retoriku uz poruku da će intervenirati ako budu ugroženi životi ljudi, njihova imovina i institucije.


Dajući za pravo sudionicima protuprosvjeda da se bore za slobodu kretanja, srbijanski predsjednik je ranije ovog tjedna poručio kako “Srbija nikada neće biti ni u kakvom građanskom ratu”, te da mu “ne pada na pamet” da sluša ulicu i da služi ulici.


Vučić, njegovi najbliži suradnici i provladini mediji optužuju organizatore prosvjeda da su “Rockfelerovi plaćenici”.


Prosvjede je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, a vladajuća koalicija optužuje ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti srbijanskog predsjednika, koji je istodobno vođa Srpske napredne stranke koja dvotrećinskom većinom dominira u Skupštini Srbije.