Rat u Ukrajini

Zelenski: “Zmijski otok strateška pobjeda”. Rusi pogodili stambenu zgradu u Odes

 Ruski projektil u petak rano ujutro pogodio je višekatnu stambenu zgradu u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, usmrtivši najmanje deset osoba, izvijestio je lokalni dužnosnik.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u petak da “protjerivanje” Rusa sa Zmijskog otoka, strateške crnomorske ispostave, predstavlja stratešku pobjedu koja značajno ograničava djelovanje okupatora.


Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da se odlučilo povući sa Zmijskog otoka u “znak dobre volje” te da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz pšenice iz Ukrajine.


REUTERS


Ukrajina je pak objavila da je otjerala ruske snage s otoka topničkim i raketnim napadima, a predsjednik Zelenskij pozdravio je stratešku pobjedu.
“To još ne jamči sigurnost i ne jamči da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava djelovanje okupatora. Korak po korak, potisnut ćemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba”, poručio je Zelenskij u noćnom video obraćanju.


S druge strane, ukrajinske snage očajnički drže grad Lisičansk u regiji Luhansk, izloženi nadmoćnoj ruskoj vatrenoj moći.


Grad je rusko topništvo granatiralo iz različitih smjerova, a ruska vojska mu se približavala s nekoliko strana, izjavio je regionalni guverner Luhanska Serhij Gaidaj ukrajinskoj televiziji.


“Nadmoć u vatrenoj moći okupatora još uvijek je vrlo vidljiva. Jednostavno su za udar na nas dovukli sve svoje rezerve”, rekao je Zelenskij.


Ruske snage pokušavaju okružiti Lisičansk otkako su okupirale Sjeverodoneck na drugoj strani rijeke Sjeverni Donec, piše Reuters.


Ruski projektil pogodio stambenu zgradu u Odesi, poginulo najmanje deset ljudi


Ruski projektil u petak rano ujutro pogodio je višekatnu stambenu zgradu u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, usmrtivši najmanje deset osoba, izvijestio je lokalni dužnosnik.


REUTERS


REUTERS


“Broj mrtvih, kao rezultat udara na višekatnu zgradu, trenutno se popeo na deset”, objavio je glasnogovornik regionalne administracije Sergej Bratčuk na svom Telegram kanalu.


U ranijim izvještajima govorilo se o šestero poginulih u noćnom incidentu, uključujući troje djece.


Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje incidenta.