Francuska

Zakon o obnovi Notre Damea izazvao kontroverze: Omogućeno sklapanje ugovora bez natječaja

Hina

Reuters

Reuters

U priopćenju Senata stoji da je gornji dom Francuskog parlamenta usvojio zakonski prijedlog Narodne skupštine uz »modifikacije«, ali nije pojašnjeno o kakvim se promjenama radiFrancuski Senat podržao je u ponedjeljak kasno navečer zakon o obnovi pariške katedrale Notre Dame, kojoj su prošlog mjeseca u požaru uništeni krov i kupola.


Zakon je dobio podršku većine nakon dugačke debate, objavio je AFP. Prema njemu bi obnova ove pariške znamenitosti trebala biti brza. Zakon je prethodno dobio zeleno svjetlo i kod francuskih zakonodavnih tijela, iako sadrži kontroverzne iznimke od zakonskih odredbi o očuvanju okoliša i povijesnog naslijeđa, a njime je omogućeno i sklapanje ugovora s izvođačima radova bez procesa javne nabave.


U priopćenju Senata stoji da je gornji dom Francuskog parlamenta usvojio zakonski prijedlog Narodne skupštine uz »modifikacije«, ali nije pojašnjeno o kakvim se promjenama radi.
Prema anketi provedenoj u travnju, većina ispitanika izjasnila se da želi obnovu katedralu upravo u onakvom obliku u kakvom je bila prije požara. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je međunarodni natječaj koji bi mogao dovesti do rješenja u kojem bi uništenu kupolu zamijenilo »suvremeno arhitektonsko rješenje«.


Svod uništene kupole uzdizao se 93 metra iznad središta katedrale, a datira iz 19. stoljeća kao djelo restauratora Eugenea Violleta le Duca. Prijašnja kupola bila je uništena u 18. stoljeću.


Macronova je želja da radovi na obnovi katedrale budu završeni unutar petogodišnjeg razdoblja, no nekolicina stručnjaka je želju francuskog predsjednika proglasila preambicioznom.