Međunarodni kazneni sud

“Vratite djecu”: Glavni haški tužitelj kaže da optužnica protiv Putina “nije vrijeme za trijumfalizam”

Hina

Reuters

ReutersMeđunarodni kazneni sud (ICC) morao je poduzeti akciju protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina i radi se o jednom “turobnom” povodu, a ne trenutku za tapšanje po ramenu, rekao je u ponedjeljak glavni tužitelj ICC-a Karim Khan.


ICC je u petak izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.


Moskva odbacuje te optužbe, a uhidbeni nalog ICC-a smatra neprihvatljivim, ali i besmislenim, podsjećajući da  Rusija nije stranka Rimskog statuta, kao i mnoge druge države, te ne priznaje jurisdikciju ICC-a.
Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima, međutim, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijka Arabija, Turska i Iran, kao ni Indija koja je u rujnu domaćin G20 susreta na kojem se očekuje i ruski predsjednik.


“Ovo nije trenutak za trijumfalizam i tapšanje po ramenu”, rekao je Khan.


“Zaista se radi o vrlo tužnom i turobnom povodu  što su suci ICC-a, ili bilo kojeg drugog suda, osjetili da je nepohodno, prvi puta ikada, izdati uhidbene naloge protiv čelnika i visokog državnog dužnosnika stalne članice Vijeća sigirnosti UN-a”, dodao je Khan.


ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.


Rusija nikada nije skrivala da je tisuće ukrajinske djece odvela u Rusiju u sklopu humanitarne akcije kako bi zaštitila siročad i napuštenu djecu u zoni sukoba.


Ukrajina pak tvrdi da se tisuće deportirane ukrajinske djece usvajaju u ruske obitelji, smještaju u kampove i sirotišta, daju im ruske putovnice i odgajaju ih da odbace ukrajinsko državljanstvo.


“Ja kažem, vratite djecu, ponovo ujedinite djecu. Ako ima imalo istine u tvrdnjama da je to za dobrobit djece, vratite ih u zemlju porijekla, umjesto da im dajete stranu putovnicu”, rekao je Khan.


Glavni ukrajinski tužitelj Andrij Kostin je rekao da je njegov ured pokrenuo istrage o više od 72.000 incidenata vezanih uz navodne ratne zločine te da će uskoro potpisati sporazum o uspostavi ureda ICC-a u Ukrajini.


Velika Britanija je obećala 1,22 milijuna dolara za rad suda ove godine te također očekuje da će ICC financijski poduprijeti i ostale zemlje.


Novac će biti namijenjen za istrage o navodnim ratnim zločinima te za potporu žrtvama.