Slučajni uzorak

Ovo bi moglo biti indikativno: U jednom od žarišta zaraze više od polovine ima antitijela na covid-19

Hina

REUTERS

REUTERS

U Italiji je od posljedica koronavirusa umrlo gotovo 34.000 ljudi, a potvrđeno je oko 235.000 slučajeva zarazeViše od polovine testiranih stanovnika u sjevernoj talijanskoj pokrajini Bergamu ima antitijela na covid-19, priopćile su zdravstvene vlasti.


Od 9965 stanovnika koji su podvrgnuti testiranju između 23. travnja i 3. lipnja, 57 posto je razvijelo antitijela što znači da su došli u kontakt s koronavirusom, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.


Zdravstvene vlasti u Bergamu rekle su da se rezultati temelje na »slučajnom« uzorku koji je »dovoljno širok« da bude pouzdani pokazatelj koliko je ljudi bilo zaraženo u toj pokrajini, koja je bila žarište epidemije u Italiji.
U odvojenoj izjavi, koja je objavljena kasnije, zdravstvene vlasti u Bergamu navode da su većina testiranih stanovnici najgore pogođenih područja.


Antitijela su otkrivena kod nešto više od 30 posto od 10.404 zdravstvenih radnika iako se smatra da oni imaju veći rizik od zaraze od drugih ljudi.


U izvješću objavljenom početkom svibnja nacionalni institut za statistiku ISTAT je rekao da je broj smrti u gradu Bergamu bio 568 posto veći u ožujku u usporedbi s prosjekom od 2015. do 2019.


Njegove bolnice bile su preplavljene zaraženima, a mrtvačnice više nisu mogle primati mrtve pa su konvoji vojnih kamiona odvozili preminule, što je postao jezovit simbol globalne pandemije.


U pokrajini Bergamu zabilježeno je 13.609 slučajeva koronavirusa, pokazuju službeni podaci od ponedjeljka.


U Italiji je od posljedica koronavirusa umrlo gotovo 34.000 ljudi, a potvrđeno je oko 235.000 slučajeva zaraze. Regija Lombardije, koja uključuje Bergamo, zabilježila je više od 16.000 smrti.