Spriječiti mučenje

Vijeće Europe: U grčkim pritvorima migranti borave u neljudskim uvjetima. Po pedeset migranata u 42 kvadratna metra

Hina

foto: REUTERS/Yara Nardi

foto: REUTERS/Yara Nardi

U luci u Samosu promatrači su posjetili dvije ćelije površine 42 i 32 četvorna metra u kojima je bilo natiskano 43, odnosno 50 migranata, bez grijanja, svjetla i postelja.STRASBOURG – Odbor Vijeća Europe za sprječavanje mučenja (CPT) u izvješću objavljenom u četvrtak oštrim je riječima osudio uvjete u pritvorima u kojima grčke vlasti drže migrante, ocijenivši ih “neljudskima”.


CPT ipak ističe da je velik broj migranata koji ulaze u zemlju “velik izazov” za grčke vlasti koji zahtijeva “usklađen europski pristup”.


No ocjenjuje da to “ne može osloboditi grčku državu obveze glede ljudskih prava” i žali zbog “kaznenog pristupa” vlasti.
“Čini se da postoji mišljenje da će teški uvjeti odbiti migrante od dolaska u Grčku, a zanemaruju se okolnosti koje potiču te ljude da stave život na kocku kako bi ušli u zemlju”, žale autori izvješća.


Promatrači su posjetili Grčku u ožujku, nedugo pošto je predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio turske granice prema Europi, što je potaknulo masovan priljev migranata.


Oni osuđuju uvjete u pritvoru, napose uz rijeku Maricu (Evros)  kojom ide kopnena granica s Turskom i na otoku Samosu koji od Turske dijeli tjesnac Mycale, širok tek 1,6 km.


“CPT ne razumije kako grčke vlasti mogu mjesec dana i dulje držati u pritvoru sasvim malu i stariju djecu u tako ponižavajućim uvjetima”, ističe se u izvješću.


U luci u Samosu promatrači su posjetili dvije ćelije površine 42 i 32 četvorna metra u kojima je bilo natiskano 43, odnosno 50 migranata, bez grijanja, svjetla i postelja.


Iz začepljenih zahoda koji nisu bili odvojeni od ostatka ćelije širio se “nepodnošljiv smrad”. U vrijeme posjeta migranti nisu imali pristup tuševima “već nekoliko tjedana”.


Migrantima su oduzeli mobitele i nisu imali “nikakvu vezu s vanjskim svijetom”.


“Takvi uvjeti su očito neljudski i ponižavajući”, zaključuje CPT i traži od grčkih vlasti da “poduzmu korake”, upozorivši na prijetnju javnom zdravlju.


U prvom pisanom odgovoru grčka vlada navodi da je stanje na Samosu povezano s preopterećenjem kapaciteta u pritvoru i da je liječnik preventivno pregledao migrante.


Autori izvješća usto žale zbog toga što grčko pravosuđe kazneno goni mnoge migrante zbog “ilegalnog ulaska” na teritorij i izriče im kazne koje mogu ići do 4 godine zatvora i 10.000 eura.


CPT također ističe da je “ponovo dobio pouzdane i vjerodostojne informacije o vraćanju migranata u Tursku”. Izrazivši “zabrinutost zbog postupanja grčke obalne straže koja brodove s migrantima sprječava da se iskrcaju na grčkim otocima”, pita se o “ulozi i sudjelovanju Frontexa (europske agencije) u takvim operacijama”.


Grčka policija pak ističe da su “tvrdnje o vraćanju na (istočnu) granicu neutemeljene i potpuno pogrješne”.


Kroz Grčku je 2019. u Europu ušlo najviše tražitelja azila, a na njezine je otoke tada stiglo gotovo 45.000 migranata iz Afganistana, Sirije, Iraka i Pakistana.


Taj je broj u prvih devet mjeseci 2020. pao na gotovo 13.000 zbog ograničenja povezanih s epidemijom covida-19 i veće zaštite granice koju nadziru Frontex i grčka vlada.


Vijeće Europe, paneuropska organizacija osnovana 1949. sa sjedištem u Strasbourgu, ima 47 zemalja članica, među kojima su Rusija, Turska i Grčka. Bavi se promicanjem vladavine prava, demokracije i ljudskih prava.