Poginulo 176 ljudi

Ukrajinski Boeing 737 koji se srušio u Iranu bio je nov: ‘To je bio jedan od naših najboljih aviona’

Hina

foto: Reuters via Iran Press

foto: Reuters via Iran Press

"To je bio jedan od naših najboljih zrakoplova s izvrsnom i jako sigurnom posadom", rekao je predsjednik te privatne kompanije, Ievguen Dihn, najveće u zemlji.KIJEV – Ukrajinski Boeing 737 koji se srušio jutros u Iranu, pri čemu je poginulo 176 ljudi, bio je nov i dva dana prije nesreće prošao je zadnju tehničku kontrolu, objavila je ukrajinska zrakoplovna kompanija UIA.


“Zrakoplov je proizveden 2016., kompanija ga je preuzela izravno od tvornice. Zrakoplov je prošao zadnje redovito tehničko održavanje 6. siječnja 2020.”, objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendirati letove do Teherana do daljnjega.


“To je bio jedan od naših najboljih zrakoplova s izvrsnom i jako sigurnom posadom”, rekao je predsjednik te privatne kompanije, Ievguen Dihn, najveće u zemlji.
Zrakoplov je poletio iz Teherana u 6,10 sati po mjesnom vremenu prema Kijevu, a nekoliko minuta poslije nestao je s radara, srušivši se nedaleko od grada.


Poginuli su svi putnici i članovi posade. Među njima je bilo 82 Iranaca i 63 Kanađana.


Po prvim informacijama iranskih vlasti, čini se da se dogodio kvar na zrakoplovu.


Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu objavilo je također da se dogodio “kvar motora zbog tehničkih razloga” i isključilo je mogućnost terorističkog napada. Međutim, ubrzo je izdalo novo priopćenje u kojemu se više ne spominje kvar motora i navodi se da ranije navedena izjava o uzroku nesreće nije bila službena.


Iranska televizija navodi da se avion srušio zbog tehničkih problema. Mediji prenose izjavu dužnosnika lokalnog zrakoplovstva koji je rekao da pilot nije prijavio probleme sa zrakoplovom.


Pokrenuta je istraga.


Iranska televizija je izvijestila da su pronađene crne kutije iz zrakoplova.


Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.