Duboko u Rusiji

Ukrajina kamikaze dronom napala rusku bazu strateških bombardera: “Uništili smo dva Tupoljeva”

Portal Novi list

Foto Alexander Beltyukov, Wikimedia Commons; Screenshot Telegram

Foto Alexander Beltyukov, Wikimedia Commons; Screenshot Telegram

Ukrajinski dron napao je bazu ruskih bombardera Tu-22M, koja je bila središte za napade na ukrajinske ciljeve, daleko preko graniceUkrajinski kamikaze dron eksplodirao je u ruskoj zračnoj bazi uništivši dva bombardera, izjavila su dva ukrajinska obavještajna izvora za The War Zone.


Napad se dogodio u zračnoj bazi Shaykovka u oblasti Kaluga, oko 225 kilometara sjeverno od ukrajinske granice i oko 430 kilometara jugozapadno od Moskve.

Baza je dom ruskih bombardera Tu-22M Backfire iz 52. pukovnije teških bombardera.


“Dva bombardera su toliko oštećena da se više ne mogu popraviti”, rekao je jedan izvor za The War Zone.


“Dron je eksplodirao iznad piste”


Ranije izvješće ukrajinske novinske kuće LB.ua napominje da se “eksplozija dogodila na teritoriju vojnog aerodroma Shaykovka u regiji Kaluga kao rezultat napada kamikaze dronom”.LB.ua je citirao guvernera oblasti, Vladyslava Shapshu, koji je rekao da je dron “stigao preko granice” Ukrajine.


“Prema ruskim TG kanalima, eksplozija se dogodila kada je UAV [dron, op. ur.] bio iznad piste.”


Ali napad dronom nije prouzročio štetu, rekao je Shapsha na svom Telegram kanalu.


“Nije bilo žrtava”, napisao je.“Infrastruktura i oprema aerodroma nisu oštećeni. Nema opasnosti. Na licu mjesta radi istražno-operativna skupina koja utvrđuje uzroke i okolnosti događaja.”


Ruski mediji također su potvrdili da se “eksplozija dogodila u blizini Kaluge”, prema Telegram kanalu ruske novinske kuće RIA.


“Dron je pao, nitko nije ozlijeđen”, izvijestila je RIA, pozivajući se na Shapshu.


Rusi objavili dron srušen 2020.


Ruska propagandna medijska kuća Readovka rekla je da je dron oboren prije nego što je prouzročio bilo kakvu štetu.


“UAV je oboren iznad piste vojne jedinice u regiji Kaluga”, izvijestila je Readovka na svom Telegram kanalu.


“Zasad je poznato da dron nije uzrokovao ozbiljnu štetu, oboren je u zraku u prilazu bazi.”Nizozemski OSINT blog Oryx objavio je fotografije na Twitteru koje ruski Telegram kanali koriste kako bi “dokazali” da je dron oboren prije nego što je mogao napraviti bilo kakvu štetu.


Ali fotografije, izvijestio je Oryx, zapravo prikazuju “azerbajdžansku bespilotnu letjelicu Bayraktar TB2 koja je oborena tijekom rata u Nagorno-Karabahu 2020. godine.”


Uloga Tupoljeva u bombardiranju Ukrajine


Bombarderi Tu-22M Backfire odigrali su značajnu ulogu u sveobuhvatnom ratu Rusije protiv Ukrajine.


Pridružili su se operaciji 14. travnja, isprva koristeći samo “glupe” bombe. Rusko ministarstvo obrane objavilo je tog dana da su ti bombarderi korišteni za bombardiranje tvornice Azovstal u okruženom Mariupolju.


Bombardiranje Mariupolja trajalo je mnogo uzastopnih dana, sve do sredine svibnja. Tu-22M3 uspjeli su bombardirati Mariupolj salvama bombi slobodnog pada jer je grad već bio čvrsto okružen ruskim trupama i bombarderi se nisu morali brinuti za ukrajinsku protuzračnu obranu.


Mete dublje unutar Ukrajine, Tu-22M3 su napadali koristeći teške Kh-22 ili novije Kh-32 nadzvučne protubrodske projektile.Dana 11. svibnja, na društvenim mrežama pojavio se prvi video snimljen iz kokpita Tu-22M3 koji ispaljuje projektile.


Ti su udari postali uobičajeni jer je Rusija smanjivala svoje zalihe precizni(ji)h krstarećih i balističkih raketa za napad na kopno, a njezina vojska pribjegla korištenju protubrodskih projektila Tu-22 u njihovom sekundarnom i manje preciznom načinu za napad na kopno.


Udari su uključivali neselektivne napade na civilne ciljeve. Stoga, nije iznenađujuće zašto bi Ukrajina ovu bazu smatrala metom, ocjenjuje The War Zone.


Najudaljenija meta do sad pogođena u Rusiji


Prethodne satelitske snimke baze pokazivale su projektile u blizini bombardera. Ako su ovi projektili bili ondje i u trenutku napada, sami po sebi bili bi vrlo destruktivne mete.


Napad na zračnu bazu Shaykovka označio bi značajnu prekretnicu u ovom sukobu, čineći je najudaljenijom metom u Rusiji koju su ukrajinske snage do sada napale.Ukrajina je prethodno u kolovozu pogodila mete u Belgorodu, odmah iza granice, u napadu na tamošnje skladište streljiva. Još prije toga, u travnju, ukrajinski helikopteri uspješno su napali rafineriju u Belgorodu.


Ukrajina je dokazala da može udariti i duboko u teritorij pod ruskom okupacijom. Jedino poznato oružje u ukrajinskim rukama koje je pogodno za napad na takvim udaljenostima jest improvizirani samoubilački dron, prozvan i “Alibaba”, jer se osnovni model može kupiti na ovoj kineskoj web trgovini.Prvi napad ovakvim dronom zabilježen je u lipnju, a meta je bila ruska rafinerija nafte u Novošahtinsku. Isti tip drona korišten je i u napadu na sjedište Crnomorske flote na Krimu.


Nekoliko dana prije uništeno je nekoliko ruskih ratnih zrakoplova u napadu na zračnu bazu Saki na Krimu.Dogodili su se i drugi napadi, i na Krimu i u Rusiji, koji su vjerojatno djelo, barem djelomično, ovih još uvijek skrivenih improviziranih samoubilačkih dronova.


Napad na bazu bombardera bio bi unutar teoretskog dometa. Rusija upravo iz tog razloga pojačava protuzračnu obranu u zračnim bazama blizu svojih granica, piše The War Zone.