Napad na sveučilištu

Ubojica iz Heidelberga najavio svoj ubilački pohod putem WhatsAppa

Hina

Reuters

Reuters

„Neposredno prije samog djela 18-godišnji počinitelj je preko jedne WhatsApp grupe poručio kako sada treba kazniti neke ljude'“, rekao je Siegfried Kollmar, predstojnik policijske uprave HeidelbergNapadač koji je u ponedjeljak na Sveučilištu u Heidelbergu usmrtio jednu te ozlijedio tri osobe, svoje je djelo prije toga najavio preko jedne komunikacijske platforme, priopćila je policija na konferenciji za tisak u ponedjeljak navečer u Heidelbergu.


„Neposredno prije samog djela 18-godišnji počinitelj je preko jedne WhatsApp grupe poručio kako sada treba kazniti neke ljude’“, rekao je Siegfried Kollmar, predstojnik policijske uprave Heidelberg.


U istoj poruci počinitelj je izrazio želju da bude pokopan na moru.
Policija je odbila špekulacije oko motiva ovog kaznenog djela ali je prije toga isključila politički i vjerski motiv.


„Trenutno polazimo od toga da se radi o psihičkom poremećaju ili o ljubavnoj drami“, rekao je jedan predstavnik policije.


Istražni organi su najavili da će u sljedećim danima istragu intenzivirati na bližu okolinu počinitelja. Kako je priopćeno, radi se o jednom Nijemcu iz obližnjeg Mannheima koji je i sam bio student te prethodno nije bio kažnjavan.


18-godišnjak je u ponedjeljak prije podne s dvije puške, od kojih je jedna sačmarica, ušao u predavaonicu prirodoslovnog fakulteta Sveučilišta u Heidelbergu, te hicima ozlijedio četiri osobe od kojih je jedna umrla u toku dana.


Policija pretpostavlja da se radilo o ciljanom ubojstvu jedne osobe jer počinitelj, usprkos činjenici da je posjedovao još mnogo streljiva, nije nastavio s pucnjavom.


Prema prvim informacijama, počinitelj je oružje nabavio u inozemstvu.


Političari u gradu s najstarijim sveučilištem u Njemačkoj, izrazili su zaprepaštenost ovim činom.


„Mi ne samo da smo bez riječi nego jednostavno ne možemo vjerovati da se ovako nešto može dogoditi u našem Heidelbergu“, rekao je Eckart Wuerzner, gradonačelnik ovog grada na jugu Njemačke.