Sukob

Ubijen ukrajinski vojnik, Kijev optužuje Rusiju

Hina

Reuters

ReutersJedan ukrajinski vojnik je ubijen i četiri su ozlijeđena u utorak u istočnoj regiji Donbass a Kijev optužuje ruske snage za korištenje teškog topništva u pokušaju proboja ukrajinskih vojnih linija.  


Predsjednik Volodimir Zelenskij najavio je da će sazvati sastanak ukrajinskog vijeća sigurnosti zbog tog napada, nazvavši ga “ciničnom provokacijom” i pokušajem prekida mirovnog procesa.


U sukobu između ukrajinskih vojnika i proruskih snaga na istoku Ukrajine ubijeno je više od 13.000 ljudi od 2014., unatoč sporazumu o primirju postignutom 2015.
Ukrajina, zapadne zemlje i NATO optužuju Rusiju za slanje vojnika i teškog naoružanja separatističkim borcima u regijama Donecka i Luhanska. Moskva odbacuje te optužbe.


Do sukoba je došlo u jeku priprema Ukrajine i Rusije za još  jedan samit, zajedno s čelnicima Francuske i Njemačke, u pokušaju okončanja rata.


“To nije samo cinična provokacija… to je pokušaj prekida mirovnog procesa u Donbassu koji je počeo ići naprijed malim, ali stalnim koracima”, ocijenio je Zelenskij.