Montenegro Pride

U Podgorici održana 11. Povorka ponosa, uz slogan “samoodređenje”

Portal Novi list, Hina

Foto Screenshot Twitter EU in Montenegro

Foto Screenshot Twitter EU in Montenegro

Cilj im je usvajanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spolaUz veliko prisustvo policije u Podgorici je u subotu bez incidenta održan 11. Montenegro Pride, a ovogodišnji slogan bio je “samoodređenje”.


Jedna od organizatorica ovogodišnje Povorke ponosa, Katica Maksan rekla da se jedanaesti skup pripadnika LGBTIQ zajednice razlikuje od ostalih upravo zbog slogana “samoodređenje”.

“Ovaj slogan drugačiji je od ostalih. Kada smo ranije govorili o temi Pridea cilj nam je bio da se usvoji Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola”, rekla je Maksan i apelirala je na sve donosioce odluka da se malo više posvete problemima LGBTIQ zajednice.


Član nevladine udruge Spektra, Aleksa Radonjić izjavio je da bez prihvaćanja nema promjene.“Jedino što bi trebalo biti kirurški odstranjeno su prsti politike s naših tijela. Zato treba razumjeti druge. Razumijevanje je nadomak prihvaćanja. Jedino što možemo u svojoj konačnosti biti je ljudi…”, rekao je Radonjić.


Povorka, u kojoj je bilo nekoliko stotina osoba, prošla je središtem Podgorice, a osiguravao ju je veliki broj policajaca u unifomi i civilu, no na sreću incidenata nije bilo.


Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je u Budvi 2013. godine. Nekoliko desetina okupljenih pripadnika LGBT populacije i oni koji su došli da ih podrže bili su zasuti kamenjem, bocama, psovkama, pozivom na linč. Samo zahvaljujući policijskim kordonima skupina huligana nije uspjela nasrnuti na sudionike Povorke


Crna Gora je 2021. godine legalizirala istospolne brakove.