Pokrenuta istraga

U krvavim prosvjedima u Peruu dosad ubijeni već deseci civila. Predsjednica se sad – ispričala

Hina

REUTERS

REUTERS

Višetjedni prosvjedi doveli su do najmanje 42 žrtve od početka prosincaPeruanska predsjednica Dina Boluarte ispričala se zbog desetaka smrtnih slučajeva u prosvjedima diljem te zemlje proteklih tjedana, obraćajući se naciji u kasnonoćnom prijenosu u petak.


Višetjedni prosvjedi doveli su do najmanje 42 žrtve od početka prosinca, kada je bivši čelnik Pedro Castillo smijenjen i pritvoren nakon što je pokušao nezakonito raspustiti Kongres.


Državno odvjetništvo Perua pokrenuo je istrage kako bi identificirao odgovorne za smrt većinom civila tijekom najnasilnijih društvenih prosvjeda u posljednjih nekoliko godina.
Svrgavanje ljevičarskog bivšeg predsjednika Pedra Castilla prošlog mjeseca izazvalo je nemire koji su odnijeli živote najmanje 41 civila i jednog policajca.


Ured državne tužiteljice Patricie Benavides objavio je da su istrage usredotočene na nasilne sukobe između prosvjednika i snaga sigurnosti u južnim regijama Puno, Cusco, Arequipa, Apurimac i Ucayali, s velikim domorodačkim stanovništvom, kao i u glavnom gradu Limi.


Ovog tjedna tužiteljica je otvorila preliminarnu istragu protiv predsjednice Dine Boluarte i nekoliko ministara.