Hoće li potrajati?

U istočnoj Ukrajini počelo sveobuhvatno primirje, dosad je propalo već 20 pokušaja

Hina

Reuters

Reuters

Primirje u regijama Donjeck i Luhansk - gdje se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske već više od šest godina - stupa na snagu nakon što je dvadesetak dosadašnjih pokušaja prekida vatre između dviju strana propaloPotpuno i sveobuhvatno primirje počelo je u ponedjeljak u ponoć u zoni sukoba na istoku Ukrajine, objavio je predsjednički ured u Kijevu, prenose agencije.


Primirje u regijama Donjeck i Luhansk – gdje se proruski separatisti bore protiv ukrajinske vojske već više od šest godina – stupa na snagu nakon što je dvadesetak dosadašnjih pokušaja prekida vatre između dviju strana propalo.


Moskva i Kijev su ranije tijekom mjeseca prihvatili prekid vatre, što je preduvjet za daljnje pregovore predviđen mirovnim sporazumom iz Minska iz 2015.
U sukobu boraca koje podržava Rusija i ukrajinskih postrojbi poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014., kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine, poznatom kao Donbas, pobunile protiv Kijeva. Rusija je u više navrata negirala informacije o izravnoj umiješanosti u sukob.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u nedjelju, uoči početka primirja, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pozdravio napore za rješavanje sukoba ukrajinskih snaga i separatista. Predsjednici dviju država su pozdravili dogovor o potpunom i sveobuhvatnom primirju u Donbasu, navelo je ukrajinsko predsjedništvo u priopćenju.


Zelenskij je također pozvao na udvostručenje napora za oslobađanje ukrajinskih zatočenika u Donbasu, na Krimu i u Rusiji, dok je Kremlj naglasio da je važno da strane u sukobu bezuvjetno poštuju dogovore.


Predsjednik Putin je naglasio zabrinutost zbog zakona koji je nedavno usvojio ukrajinski parlament, a koji otvara put regionalnim izborima 2022., za koje drži da su suprotni sporazumima iz Minska, kao i da ugrožavaju izglede za rješenje sukoba.


Kijev planira održati regionalne izbore u listopadu u cijeloj zemlji osim u regijama Donjeck i Luhansk.


U nedjelju je i papa Franjo rekao da se moli za to da se konačno ispoštuje dogovor o novome primirju, jer bi to utrlo put “prijeko potrebnom i dugo očekivanom” izmirenju.


“I dok zahvaljujem na ovome znaku dobre volje čiji je cilj povratak u tu izmučenu regiju toliko željenog mira, istodobno se molim za to da se dogovor najzad provede u djelo”, rekao je Franjo.


Obraćajući se mnoštvu okupljenom na Trgu svetoga Petra za vrijeme nedjeljnoga Angelusa, Papa je istaknuo i potrebu za “učinkovitim procesom razoružanja i razminiranja”. “Samo će na taj način biti moguće obnoviti povjerenje i postaviti temelje za izmirenje koje tamošnje stanovništvo tako dugo očekuje i treba”, kazao je.


Najnovije primirje smatra se ključnim za održavanje novog summita o rješavanju ukrajinske krize, na kojemu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele dovesti za isti stol Putina i Zelenskija.