Susret ministara i istražitelja

U Haagu počinje velika konferencija o ratnim zločinima u ratu u Ukrajini. Osniva se poseban sud?

Hina

Reuters

Reuters

Također se raspravlja o načinima procesuiranja Rusije za zločin agresijeViše od dvije godine od početka ruskog rata protiv Ukrajine, europski ministri i međunarodni istražitelji raspravljat će u utorak u Haagu o napretku u procesuiranju ratnih zločina.


Ukrajina, njezini saveznici i Europska komisija žele osigurati da osumnjičeni ratni zločinci budu izvedeni pred lice pravde.


Također se raspravlja o načinima procesuiranja Rusije za zločin agresije. Postoji mogućnost da se u tu svrhu osnuje poseban sud.
Na konferenciji će se prijaviti i prvi zahtjevi žrtava za odštetu.


Domaćin konferencije je Nizozemska. Među sudionicima će biti predstavnici iz Europske komisije, Ukrajine i zapadnih saveznika, kao i Međunarodnog kaznenog suda i europskog pravosudnog tijela Eurojusta.


Ubrzo nakon početka rata, nekoliko zemalja pristalo je surađivati s Ukrajinom i međunarodnim pravosudnim tijelima u istragama.


Osim ukrajinskog pravosuđa, istragu vodi i Međunarodni kazneni sud u Haagu. Glavni tužitelj Karim Khan već je izdao četiri međunarodna uhidbena naloga protiv visokorangiranih Rusa zbog navodnih ratnih zločina, uključujući predsjednika Vladimira Putina.