Epidemija

U BiH u nedjelju 689 novozaraženih i 28 umrlih

Hina

Reuters

Reuters

Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo od subote su provedena testiranja nešto manje od 1900 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 501 osobe iz Federacije BiH te kod 188 iz Republike SrpskeU Bosni i Hercegovini nedjelju je potvrđen razmjerno mali broj od 689 novozaraženih koronavirusom što je uobičajeno tijekom vikenda kada se provodi manje testiranja a i broj umrlih nešto je manji nego u prethodnim danima i registrirano je 28 takvih slučajeva.


Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo od subote su provedena testiranja nešto manje od 1900 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 501 osobe iz Federacije BiH te kod 188 iz Republike Srpske.


Novozaraženih je u Sarajevu od subote bilo 90 koliko i u Banjoj Luci a ta dva grada i dalje su pojedinačno najveća središta epidemije.
U glavom gradu BiH cijelog je tjedna broj oporavljenih bio veći od broja novozaraženih.


U usporedbi sa susjednim zemljama stanje u BiH cijelog je proteklog tjedna bilo znatno povoljnije jer se dnevni broj novozaraženih kretao između 1200 i 1500.


Unatič toj činjenici zdravstvene vlasti u toj zemlji su na oprezu i upozoravaju kako se ne može sa sigurnošću govoriti o obuzdavanju epidemije ne bude li strogog prodržavanja ranije propisanih mjera ograničenja.


U slučaju Federacije BiH to znači zabranu kretanja u noćnim satima kao i u distriktu Brčko a na teritoriju cijele zemlje vrijede ograničenja broja osoba koje se mogu okupljati kao i obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenome.


U cijeloj BiH broj potvrđenih slučajeva zaraze od izbijanja epidemije u ožujku sada je veći od 80 tisuća dok je umrlo više od 2200 zaraženih.