Plutala na gumenjaku

Turistkinja izgubljena na pučini preživela jedući – bombone

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija ReutersTuristkinja s Novog Zelanda Kushila Stein (45) uspjela je preživjeti dva dana plutajući u gumenom čamcu nedaleko od Grčke, zahvaljujući tomu što je jela bombone.


Stein je spašena u nedjelju u području Egejskog mora, nedaleko od Krete nakon što je plutala na pučini 37 sati.


Preživjela je zahvaljujući »šačici bombona« i tomu što se umotala u plastične vreće da bi održala toplinu tijela, piše BBC.
S obzirom na to da je iskusna moreplovka Stein je na glavu stavila crvenu vrećicu te je koristila ogledalo da bi privukla pozornost spasilaca


Nakon intenzivne potrage grčka obalna straža pronašla ju je 101 kilometar sjeverno od Krete, najvećega grčkog otoka.


Njezina majka, Weindy Stein za Stuff.co.nz. je rekla da je njezina kći obučena za preživljavanje na moru, što joj je »vjerojatno očuvalo živu glavu«.


Stein se izgubila tako što je pomagala prijatelju da preveze jahtu s područja južne Turske do Atene.


Po riječima njezine majke, za vrijeme putovanja odlučila je »protegnuti noge« te je u petak zaplovila prema otoku Folegandrosu. No na povratku joj je jedno veslo upalo u more, a jak vjetar ju je ‘otpuhnuo’ prema pučini.


Pošto na odredište nije stigla u dogovoreno vrijeme, vlasnik jahte je grčkim dužnosnicima u subotu ujutro prijavio njezin nestanak.


U potrazi i spašavanju angažirano je šest brodica, helikopter te podvodni dron obalne straže.


Dok je plutala morem na čamcu je napisala majčino ime i kontakt podatke, strahujući da možda neće preživjeti.


No nasreću, obalna straža ju je spasila u nedjelju ujutro »na pola puta između Krete i Folegandrosa«, rekla je Wendy Stein, dodavši da je Kushila prevezena u bolnicu gdje joj je ukazana pomoć zbog dehidracije.


Po pisanju New Zealand Heralda, Stein je, čim su je spasili nazvala majku i rekla joj: »Mama, ostao mi je još jedan bombon.«