AstraZeneca

Trump im dao milijardu dolara za cjepivo protiv korone: Odmah si je osigurao 300 milijuna doza

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersBritanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca objavila je u četvrtak da je od američkih vlasti dobila prilog od “milijardu dolara” za razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa, čime je SAD osigurao 300 milijuna doza cjepiva za svoje građane.


“Što skorije dobivanje cjepiva za Amerikance je jedna od strategija predsjednika Donalda Trumpa za sigurno otvaranje zemlje i povratak normalnog života”, komentirao je američki ministar zdravstva Alex Azar.


“Trumpova administracija je uložila višestruka velika ulaganja u razvoj i proizvodnju cjepiva puno prije nego budu odobrena kako bi mogla stići do Amerikanaca ne gubeći ni dana”, dodao je Azar u priopćenju.
Američko ministartsvo zdravstva je preciziralo da će isplatiti do 1,2 milijarde dolara putem tog privatno-javnog partnerstva za razvoj najmanje 300 milijuna doza s prvim isporukama u listopadu 2020.


Te iznose će isplatiti Američko tijelo za napredna istraživanja u području biomedicine (BARDA) za razvoj, proizvodnju i isporuku cjepiva ove jeseni”, objasnio je farmaceutski div AstraZeneca.


“Taj program uključuje jedno kliničko testiranje faze 3 s 30.000 sudionika i jedno pedijatrijsko ispitivanje”, dodali su.