Maltretiranje zaposlenika

»Tesla« suočen sa sudskim procesom zbog optužbi za rasizam

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Američki okružni sudac u San Franciscu William Orrick dozvolio je otvaranje sudskog procesa kojim bi se trebalo utvrditi jesu li Owen Diaz i njegov sin Demetric bili suočeni s »teškim i sveprisutnim rasnim maltretiranjem« tijekom 2015. i 2016. u Teslinoj tvornici u predgrađu FremontSAN FRANCISCO – Američki savezni sud odbio je nastojanja korporacije Tesla da se odbace tužbe dvojice bivših radnika koji su u kalifornijskoj tvornici, prema njihovim riječima, bili izloženi rasnom neprijateljstvu, što je otvorilo put mogućem sudskom procesu.


U odluci donesenoj u ponedjeljak, američki okružni sudac u San Franciscu William Orrick dozvolio je otvaranje sudskog procesa kojim bi se trebalo utvrditi jesu li Owen Diaz i njegov sin Demetric bili suočeni s »teškim i sveprisutnim rasnim maltretiranjem« tijekom 2015. i 2016. u Teslinoj tvornici u predgrađu Fremont.


Ta tvornica zapošljava više od 10.000 ljudi.
Tamnoputi tužitelji naveli su da su više desetaka puta bili podvrgnuti ponovljenim rasnim epitetima i rasističkim karikaturama, u koje su bili uključeni i nadzornici ili pak nisu ništa učinili da bi to spriječili.


Sudac Orrick odlučio je da bi Diazovi mogli tužiti kompaniju jer je dozvolila takvo ponašanje ili nije poduzela razumne poteze kako bi se zaustavilo rasno uznemiravanje.


Također je priopćio da su moguće kaznene odštete, ako se dokaže da su u Tesli znali za uznemiravanje i dopustili ga, bez obzira što su u to možda bili uključeni samo zaposleni niže razine.


« Riječ s početnim slovom ‘n’ je možda najuvredljivija i najzapaljivija u engleskom jeziku. To je riječ koja izražava rasnu mržnju i bahatost«, napisao je Orrick.


»Ovaj će se postupak nastaviti na suđenju«, dodao je. Suđenje je zakazano za 11. svibnja 2020. godine.Tesla i njegova pravna služba nisu bili raspoloženi za komentare.