Istraga o kašnjenju

Talijanski premijer saslušan u istrazi o upravljanju koronakrizom u Bergamu

Hina

Giuseppe Conte / Reuters

Giuseppe Conte / Reuters

Državna odvjetnica u Bergamu, Maria Cristina Rota, saslušala je Contea u okviru istrage o kašnjenju proglašenja "crvenih zona" u dvjema općinama na sjeveru Italije u kojima je pandemija eksplodiralaRIM Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je na sudu tri sata davao iskaz o načinu na koji je vlada upravljala koronakrizom u Bergamu na sjeveru zemlje, jednom od najteže pogođenih područja u Italjii i svijetu.


Državna odvjetnica u Bergamu, Maria Cristina Rota, saslušala je Contea u okviru istrage o kašnjenju proglašenja “crvenih zona” u dvjema općinama na sjeveru Italije u kojima je pandemija eksplodirala.


Istragom su obuhvaćeni i ministar zdravstva Roberto Speranza te ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese.
Bergamo je žarište epidemije u pokrajini Lombardiji koju je covid-19 najteže pogodio u cijeloj Italiji u kojoj su do petka od posljedica te bolesti umrle 34.223 osobe.


Središnja vlada u Rimu i lokalne vlasti Lombardije međusobno se optužuju za kašnjenje u uspostavi “crvenih  zona”  u općinama Nembro i Alzano, a što je rezultiralo preopterećenošću zdravstvenog sustava, rastom smrtnosti i širenjem epidemije  u toj regiji.


Rođaci žrtava covida-19 iz Bergama poduzeli su pravne korake u srijedu u potrazi za pravdom za svoje mrtve.


Članovi udruge “Noi Denunceremo” (“Tužit ćemo”), koja je nastala iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u Bergamu.


U tužbama se navodi što su sve obitelji preživjele – od nedostatka informacija do nedovoljne njege.


Tužbe su podnesene protiv nepoznatih osoba, a u pripremi je navodno još 150 prijava.