Popuštanje mjera

TALIJANI DONIJELI ODLUKU Od 3. lipnja otvaraju granice, nadaju se da će uspjeti spasiti sezonu

Reuters

Reuters

Kretanje unutar regija ponovno će se uspostaviti 18. svibnja, a zabrana međuregionalnog putovanja bit će ukinuta 3. lipnjaTalijanska vlada je u petak navečer donijela odluku kojom od 3. lipnja otvara granice za građane Europske unije i omogućava slobodno kretanje unutar zemlje.


Vlada je odobrila uredbu, koju su predložili premijer Giuseppe Conte i ministar zdravstva Roberto Speranza, a kojom će se od 3. lipnja otvoriti granice za stanovnike EU, San Marina i Vatikana, navodi se u priopćenju.


Kretanje unutar regija ponovno će se uspostaviti 18. svibnja, a zabrana međuregionalnog putovanja bit će ukinuta 3. lipnja.
Ukidanje zabrane putovanja značajan je korak na putu oporavka ove teško pogođene zemlje, a Vlada se nada da će nekako uspjeti spasiti ljetnu turističku sezonu.


Italija je među najpogođenijim zemljama u pandemiji novog koronavirusa, iako stopa novih infekcija opada već neko vrijeme.


U Italiji je u petak bilo ukupno zabilježeno više od 31.600 smrtnih slučajeva i oko 223.800 slučajeva zaraze od izbijanja epidemije 21. veljače. To je i treća zemlja po stopi smrtnosti od covida-19, odmah iza SAD-a i Velike Britanije.